DOLAR 32,4087
EURO 34,8145
ALTIN 2.404,15
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Kulak Tıkanıklığı

18.08.2020
A+
A-

Her yaşta ve her cinsiyette görülebilen kulak tıkanıklığı farklı nedenlerden oluşabilmektedir. Yaygın görülen tıkanıklık, orta kulakta oluşan havalanma sonucunda kulaktaki basıncın östaki borusu tarafından eşitlenmesi yerine getirilemez ve dışarıdan gelen sesler net olarak kişi tarafından duyulamaz. Dışarıdan gelen sesler uğultulu ya da kişiye göre tamamen kulağın tıkanmasıyla hiç duyulamamaya da bilir. Gün içerisinde kulak tıkanması kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir. Yalnızca kulak içerisindeki basıncın eşit dağılamamasından kaynaklı olarak değil kulak içerisine dışarıdan gelen yabancı bir madde ile de kulak tıkanabilir. Kulak tıkanıklığı çözüme kavuşturulamaz ise ileride kişide tamamen işitememe durumuna yol açabilir.

KULAK TIKANIKLIĞI SEBEPLERİ

Kulak tıkanıklığı en bilinen ve kişilerde en yaygın olarak oluşan sebeplerinden bir tanesi olan, dışarıdan aldığı yüksek basınçtır. Aynı zamanda kulak içerisine dışarıdan gelen yabancı maddelerle birlikte de kulak tıkanabilir. Bu örnek olarak kulak temizlenirken kulak çöpünün pamuğu içeride kalması ya da kulak herhangi bir cisimle kaşınırken içerisinde kir bırakması gibi çeşitli sebeplerle oluşmaktadır. Diğer bir nedeni ise buşon yani halk arasında diğer bir adıyla kulak kiri olarak da bilinmektedir. Yine kulak tıkanıklığı için kişilerde görülen diğer bir yaygın belirtidir. Buşon yani kulak kiri, koyu sarı bir renkte olmaktadır. Kulak içerisine toz, yabancı madde gibi durumların içeriye girmesinde kulak zarı koru koruma görevi üstlenir. Ancak yoğun bir şekilde oluşan bu durum karşısında kulak içerisinde kirlenme gerçekleşir ve kulak tıkanır. Aynı zamanda dış kulak ve orta kulak iltihapları da kulak tıkanmasına sebep olmaktadır. Diğer bir kulak tıkama nedenlerinden biri ise orta kulakta bulunan, östaki borusunun yarattığı bozukluklardır. Kişinin işitmesine de engel olan bu bozukluk kulak içerisindeki basıncı eşitleyemez ve kulak içerisine tıkanma gerçekleşmektedir. Tıkanma ile birlikte aynı zamanda kulakta çınlama, kulakta ağrı da oluşabilmektedir.

KULAK TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer, gün içerisinde kısa süreli veya uzun süreli olarak çoğu kişi kulak tıkanıklığı yaşar. Kulak tıkanıklığının sebebine bağlı olarak da kişiye göre farklı sebeplerden oluşabilmektedir. Ancak kulak tıkanıklığının giderilmesi orta kulakta bulunan östaki borusundaki basıncın dışarıdan gelen basınçla birlikte eşit bir şekilde dağılmasını sağlamasıdır. Kulakta tıkanıklık giderilmesi için yutkunma, balon patlatmak, belirli aralıklarla esnemek, sakız çiğnemek, yudum yudum su içmek gibi çeşitli şekiller yapılarak ardından kulağın açıldığı hissedilebilir. Diyaframdan alınan nefesle birlikte de kulak açılabilmektedir. Aynı zamanda kulak tıkanıklığı olduğu zaman kulakları sıcak bir suyla içerisine su kaçmamasına dikkat edilerek, masaj yaparak yıkanması da önerilebilir. Ancak uygulamalar yapıldıktan sonra kulakta tıkanıklık geçmiyorsa ya da ağrıya dönüşüyorsa bir doktora başvurulmalıdır.

İLİşKİLİ HABERLER Kulak Tıkanıklığı Yaşam Konforunu Düşürüyor!

Kulak Tıkanıklığı Yaşam Konforunu Düşürüyor!

Kulak Ağrısı

Kulak Ağrısı

Kulak Çınlaması

Kulak Çınlaması

İLİşKİLİ GALERİLER Kulak Ağrısını Geçiren Doğal Yöntem! İhtiyacınız Olan İki Malzeme...

Kulak Ağrısını Geçiren Doğal Yöntem! İhtiyacınız Olan İki Malzeme…

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.