DOLAR 32,3864
EURO 34,9916
ALTIN 2.323,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Kromozom Nedir?

17.09.2021
A+
A-

Kromozom nedir ve nasıl oluşur? Kromozom sayısı, yapısı ve özellikleri hakkında bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Kromozom, hayvan ve bitki hücreleri içerisinde çekirdek içinde yer almış, ipliksi bir yapıdır. Her kromozom proteinden ve tekil Deoksiribonükleik Asit yani bir başka ifade edilişi ile birlikte DNA’dan oluşur. DNA, atadan gelen ve kişiyi diğer insanlardan ayırıp eşsiz kılan belirli bilgileri bünyesinde barındırır. 

‘Kromozom’ terimi, Yunanca kökenlidir. ‘Renk’ anlamına karşılık gelen ‘chroma’ ile ‘vücut’ anlamını karşılık olarak kullanılan ‘soma’ sözcüklerinin birleşmesi sonucunda oluşturulmuştur. Bilim insanlarının bu ismi tercih etmelerinin nedeni ise, araştırmalar sırasında bu hücre yapılarını görebilmek için birbirinden farklı boya maddeleri kullanılarak kromozomların renklendirilmesinden kaynaklıdır.

KROMOZOM NEDİR?

Kromozomlar, canlı vücudundaki tüm hücrelerin çekirdeklerinin içinde yer alır. İnsan vücudu 23 çift kromozom taşır.

Bitki ve hayvan hücrelerinde DNA, hücre bölünmesi yaklaşırken kromozom adı verilen yapılar biçiminde sıkıca ambalajlanır; diğer zamanlarda kromatin ipliği biçiminde, hafif gevşekçe dururlar.

46 KROMOZOM NEDİR?

Çekirdeğin içinde kromozom adı verilen ipliksi parçalar yer alır. Kromozomlar, elektron mikroskobunda görünür ve boyutları mikronla ölçülür. Kromozomların sayısı canlı türlerin de değişkenlik gösterir. Örnek verecek olursak sirke sineğinde 8, kurbağada 26, farede 42, köpekte 78 kromozom bulunur.

DNA GEN KROMOZOM NEDİR?

İnsanın kromozom sayısı 46’dır. Kromozomlar, DNA zinciri ile ‘histon’ adı verilen protein zincirinden meydana gelir. DNA zincirlerinde proteinleri sentezlemek için görevli olan ‘gen’ diye adlandırılan birimlerden oluşur.

KROMOZOM GÖREVLERİ NELERDİR?

Döllenme esnasında annenin yumurtasındaki 23 kromozom ve babanın spermindeki 23 kromozom birleşerek 46 kromozomu oluşturur ve insan hayatında belirleyici rol oynar.

KROMOZOM GÖREVİ NEDİR?

Kromozomlarda yer alan genlerin oluşturduğu zincir, kişinin göz rengini, boyunu, yakalanacağı hastalıklara kadar herşeyi planlar. Bilim adamları, 21. kromozomun içindeki 14 genden birinde meydana gelecek olan hasarlar sonucu insanların alzheimer, epilepsi, Parkinson veya lösemi hastalığına yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Öte yandan bunun sonucunda Down sendromu ortaya çıkıyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.