DOLAR 32,4165
EURO 34,7855
ALTIN 2.399,97
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Türkiye’de Yılda 18 Bin Kadına Meme Kanseri Tanısı Konuluyor

07.10.2020
A+
A-

Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye’de bir yıl içerisinde yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri tanısı konulduğu belirtildi.

Erkeklerde, kadınlara oranla çok daha az sıklıkta görülen meme kanseri, dünyada ve Türkiye’de en sık izlenen ilk 10 kanser arasında yer alıyor. Meme kanseri görülme sıklığı dünya genelinde 100 binde 46,3 iken Kuzey Avrupa ülkelerinde 92,6, Doğu Asya’da 39,2, Amerika Birleşik Devletleri’nde 38,3 ve Türkiye için 45,6 olarak belirtiliyor.

Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanserinin tedavi başarısı, Sağlık Bakanlığınca yürütülen tarama programlarıyla erken tanı sayesinde artıyor.

Türkiye’de toplum tabanlı kanser taramaları, tüm illerde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) tarafından yapılıyor.

‘KADINLARDA ERKEKLERDEN 100 KAT DAHA FAZLA MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR’

Tüm kanserlerde olduğu gibi sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkolden uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabiliyor.

Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair birçok çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl boyunca emzirmeleri önerilmekte.

Meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili, değiştirilebilir risk faktörleri, fazla kilolu veya şişman (obez) olmak, yeteri kadar fiziksel aktivite yapmamak, hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak, menopozdan sonra hormon tedavisi almak, alkol kullanmak olarak sıralanıyor.

Meme kanserinde değiştirilemeyecek risk faktörlerinde ise ilk sırada kadın olmak yer alıyor. Çünkü kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla meme kanseri görülmekte.

Yaş almak, belirli kalıtsal genlere sahip olmak, yoğun meme dokusu ve ailede meme kanseri öyküsünün bulunması, kişinin bir memesinde kanser olması, memede iyi huylu oluşumların tespit edilmesi, erken adet (mens) görmeye başlamak, menopoza 55 yaşından sonra girmek, göğüse radyoterapi alınması da diğer değiştirilemeyecek faktörler arasındadır.

MEME KANSERİNDE TANI VE TEDAVİ

İlgili merkezlerde özellikle erken tanı için önemli olan kendi kendine meme muayenesi (KKMM) öğretiliyor. 40-69 yaş arası kadınların ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması ve her yıl bir kez muayene için doktora gitmeleri öneriliyor. 40-69 yaş aralığında yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için yapılan mamografi ise 2 yılda bir tekrarlanıyor.

Her hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor ve tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının var olup olmaması gibi birden fazla faktöre bakılıyor.

Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanıyor.

İLİşKİLİ HABERLER Yumurtalık Kanserine Engellediği Ortaya Çıktı

Yumurtalık Kanserine Engellediği Ortaya Çıktı

Kovid-19 Baş ve Boyun Kanseri Teşhisini Geciktiriyor

Kovid-19 Baş ve Boyun Kanseri Teşhisini Geciktiriyor

Koronavirüs Kanserden Daha Zor

Koronavirüs Kanserden Daha Zor

Sütyen Kanser Yapar mı?

Sütyen Kanser Yapar mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Uzmanlar Uyardı: Meme Kanserinde Bu Ayrıntılara Dikkat!

Uzmanlar Uyardı: Meme Kanserinde Bu Ayrıntılara Dikkat!

Meme Kanserinin 5 İşareti

Meme Kanserinin 5 İşareti

Kansere Neden Olan Tehlikeli Besinlere Dikkat!

Kansere Neden Olan Tehlikeli Besinlere Dikkat!

Kanser Riskini Yüzde 20 Oranında Arttırıyor!

Kanser Riskini Yüzde 20 Oranında Arttırıyor!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.