DOLAR 32,1655
EURO 34,7780
ALTIN 2.445,15
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

Kripto para gerçek madencilikten çok enerji harcıyor!

06.11.2018
A+
A-

Son yıllara damgasını vuran kripto para madenciliği, yapılan son araştırmalara göre çevreye ciddi oranda olumsuz etki yapabiliyor.

Kısaca kripto para madenciliğinden bahsetmek gerekirse; blok zinciriyle oluşturulmuş kripto para birimleri, temelde doğrulanmış işlemleri izleyen dijital bir defter. Kripto para madenciliğinde ise bu zincire yeni bir blok ekleniyor ve yeni paralar kazanılıyor. Sanal ortamda yapılan bu karmaşık ve zor işlemler içinse elbette çok güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyuluyor.

İşte bu büyük enerjide tamda bu noktada ortaya çıkıyor. Her geçen gün kripto para için çok daha büyük bir enerjiye ihtiyaç duyuluyor ve yapılan açıklamalara göre bir çok ülkeden daha fazla enerji tüketen tamamen yeni bir sanayi doğuyor.

Öyle ki araştırmacı Max Krause verdiği bir demeçte, 2018 yılında Bitcoin‘nin Danimarka’dan daha fazla enerji tüketeceğini iddia ediyor. 2015 yılında 31.4 milyar kW/h enerji tüketen Danimarka’ya karşılık, 2018 yılında 1 Temmuz tarihine kadar Bitcoin madenciliğinde yaklaşık 30.1 milyar kW/h enerji tüketilmiş.

Üstelik bu enerjinin sadece kripto para üretimini kapsadığını, soğutma vb. diğer enerji ihtiyaçlarının hesaba katılmadığı söyleniyor.

Sözlerine kripto para madenciliğine dair olumsuz bir algı yaratma amacının olmadığıyla devam eden Krause, sadece insanların bu konuda bilinçlenmelerini istediğini söylüyor. Alınabilecek önemlerle ve iyileştirmelerle de uzun vadede bu etkinin azaltılabileceğini savunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.