DOLAR 32,5140
EURO 34,8025
ALTIN 2.431,03
BIST 9.694,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Kovid-19 Salgınında Tırnak Yemek Riskli!

03.08.2021
A+
A-

Tırnaklarını yiyen kişiler büyük risk altında. Tırnak yeme alışkanlığı pandemi sürecinde koronavirüsün yayılmasını kolaylaştırıyor. Peki tırnak yeme alışkanlığı neden kaynaklanır, tırnak yeme alışkanlığından nasıl kurtulur?

Kovid-19 salgının yol açtığı stres tırnak yeme alışkanlığı gibi psikolojik kökenli hastalıklarda artışa yol açtı. Tırnak yeme alışkanlığı sadece psikolojiyi etkilemek ile kalmıyor enfeksiyonların da yayılmasına zemin hazırlıyor. 

Ellerin farkında olmadan ağza götürülmesiyle birlikte parmak ve tırnak aralarına geçen virüs partikülleri hücre içerisine girip çoğalarak koronavirüse yakalanma ihtimalini arttırıyor. Peki koronavirüs psikolojik rahatsızlıkları nasıl tetikliyor? Tırnak yeme alışkanlığından nasıl kurtulur?  

Psikiyatri Uzmanı Dr. Habib Erensoy, pandemide tırnak yeme davranışının koronavirüsü yayabileceğine dikkat çekti. Erensoy, ‘Böyle durumlarda özellikle bu davranışı kontrol altında tutmak daha fazla önem kazanmaktadır’ diye konuştu. 

TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI EN ÇOK HANGİ YAŞ GRUBUNDA GÖZÜKÜYOR?

Uzm. Dr. Habib Erensoy, tırnak yeme alışkanlığının hem patolojik hem de psikiyatrik olarak ayrıldığına, zararlı takıntı ve normal davranış arasındaki farkın her zaman net olmadığına dikkat çekti. Erensoy, bu davranışın en çok ergenlerde görüldüğünü söyledi. Bunun nedeninin ise ergenlerin bu dönemde anne, baba ve toplumsal çevreleriyle olan ilişkilerinde daha fazla engellenmeleri olabileceğini aktardı.

Kovid-19 sürecinde ise elleri ağız, burun, göz çevresi ve genel olarak yüzden uzak tutabilmek çok önemli. Koronavirüs, tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi bulaşma, hastalık ve ölüm riski taşıdığı için insanların kaygısının arttırıyor.

Habib Erensoy, ‘Bu süreçte genel olarak kaygı seviyesi arttıkça, tırnak yeme alışkanlığı olan kişilerde hastalık kaygısı artar ve dolaysıyla tırnak yeme davranışında bir artış gözlenebilir. Bu davranışın riski, el ve tırnağa bulaşan virüsü ağızdan uzak tutmak yerine, ağza ve kolayca vücuda bulaştırmaya sebep olmaktır. Böyle durumlarda özellikle bu davranışı kontrol altında tutmak daha fazla önem kazanmaktadır. Tırnak yeme ayrıca diş eti hasarı, ön dişlerde problemlere ve yutulursa mide sıkıntılarına sebep olabilir’ diye konuştu. 

Uzman Klinik Psikolog Sinan Kavas’a göre de da pandeminin ardından tırnak yeme alışkanlığının bırakılmasının hayati derecede önem taşıyor. Durum genellikle yetişkinlik döneminde azalma ve durma eğilimi olsa da bazı bireylerde koşullara bağlı olarak yaşam boyu devam ediyor. Kavas, tırnak yemenin hem psikolojik hem de fizyolojik bir problem olduğuna dikkat çekiyor.

TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI NASIL BAŞLIYOR?

Kavas, çocukların ilk olarak taklit ederek tırnak yemeye başlıyor. Çocuklar, aile içerisinde geçimsizlik varsa, çocuk ilgisiz ve sevgisiz kaldığı ya da eleştirildiği durumda kaygı seviyesinin arttığı, bu eğilimle birlikte tırnaklarını yeme alışkanlığı gelişebiliyor. Virüsün en kolay şekilde elden bulaştığını dile getiren Kavas şöyle konuştu:

Koronavirüs gibi sonuçları ciddi boyutlara ulaşan bir tehditle de karşı karşıya olduğumuzdan dolayı olumsuz etkileri artmakta ve alışkanlığı engellemek hayati derecede önem taşımaktadır. Tırnak yeme alışkanlığı mide enfeksiyonlarına neden olduğu gibi ağız yaralanmalarına ve parmaklarda doku hasarına neden olmaktadır.’

TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI OLANLAR VİRÜSE KARŞI NASIL KORUNABİLİR?

Tırnak yeme alışkanlığı için alınabilecek en basit olarak tırnakları kesmek, acı oje sürmek gibi önlemler alınabilir. Durumla psikolojik olarak mücadelede ise önce kişinin kendisini tırnak yemeye iten duygusunu anlaması gerektiğini söyleyen Kavas, bireyin bunu bulduktan sonra aynı zamanda kaygı veren durumları tanıyacağını ve bununla da mücadele edeceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.