DOLAR 32,5840
EURO 34,7992
ALTIN 2.514,18
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Kovid-19 Nedeniyle Yoğun Olan Hastanelerde Tehlikeli Bir Mikrop Daha Görüldü

29.10.2020
A+
A-

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), özellikle hastane ortamlarında yüzeye yapışan bu organizmanın kulakları enfekte ederek yara oluşmasına neden olabileceğini ve vücutta kan dolaşımına katılarak, şiddetli bir enfeksiyona yol açtığını kaydetti.

Live Science’ın paylaştığı ilk veriler, koronavirüsten dolayı hastanelerde meydana gelen hasta yoğunluğu C. auris vakalarının tırmanışa geçmesine neden olabileceğine dikkati çekiyor.

CDC verilerinde ABD’de bu yıl, bu mantar enfeksiyonundan mustarip bin 272 vaka bildirildiğini belirtiyor. Bu rakam, (erişilebilir verilerin bulunduğu son yıl olan) 2018’in tamamında bildirilen vaka sayısında yaklaşık yüzde 400’lük bir artışa denk geliyor.

CDC’nin mantar hastalıkları şube başkanı Dr. Tom Chiller, ‘Ne yazık ki, C. auris’in yeniden dirildiğini gördüğümüz yerler oldu’ diyerek konuşmasına şöyle devam ediyor:

‘Ayrıca bazı akut bakım hastanelerine ve Kovid-19 ünitelerine girdiğini de gördük. Endişeleniyoruz çünkü bir yerde yuvalandıktan sonra bu mikroptan kurtulmak zor.’

National Geographic’in paylaştığı verilere göre 2009’da tespit edildiği günden beri bu maya, tüm dünyada binlerce kişinin hastalanmasına yol açtı. Mantarla enfekte olan (birçoğu başka ciddi hastalıklar da taşıyor) kişilerin yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 60’ı yaşamını yitirdi.

Aynı zamanda bu tür dirençli mikropların, pandemi esnasında meydana gelen on binlerce fazladan ölümde pay sahibi olabileceği düşünülüyor. Bu yüzden dünyanın dört bir yanındaki doktorlar, C. auris alarmı veriyor.

Örneğin Delhi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Anuradha Chowdhary, enfeksiyon oranlarını doğru tahmin etmek için koronavirüs hastalarının düzenli olarak taranması gerektiğini ifade ediyor.

Birleşik Krallık’taki Imperial College London’da dirençli mantarlar üzerine çalışan bulaşıcı hastalık uzmanı Johanna Rhodes işe şunları aktarıyor:

‘Endişeliyiz insanların ciddi biçimde hastalanıp ölürken, aynı anda Kovid-19 ve diğer mantar enfeksiyonlarından mustarip kişilerin bulunduğu vaka raporları görüyoruz. Bunlar arasında C. auris’i de görmeyi bekliyoruz.’

İLİşKİLİ HABERLER Göz Kızarıklığı ve Kaşıntı Koronavirüs Belirtisi midir?

Göz Kızarıklığı ve Kaşıntı Koronavirüs Belirtisi midir?

Koronavirüs Geldi, Grip Gitti

Koronavirüs Geldi, Grip Gitti

Koronavirüs Mutasyona Uğradı mı? Korkutan Sonuçlar

Koronavirüs Mutasyona Uğradı mı? Korkutan Sonuçlar

Koronavirüs Zeka Seviyesini Düşürüyor

Koronavirüs Zeka Seviyesini Düşürüyor

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Brooklyn Beckham ve Nicola Peltz'in Düğününe Koronavirüs Engeli!

Brooklyn Beckham ve Nicola Peltz’in Düğününe Koronavirüs Engeli!

Eser Yenenler Koronavirüse Yakalandı

Eser Yenenler Koronavirüse Yakalandı

Eda Ece Koronavirüse mi Yakalandı?

Eda Ece Koronavirüse mi Yakalandı?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.