DOLAR 32,3945
EURO 34,6201
ALTIN 2.394,26
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Kovid-19 İçin Acısız Tükürük Testi

07.10.2020
A+
A-

Bilindiği üzere Kovid-19 enfeksiyonu ilk birkaç gün semptom göstermeden ilerliyor. Bu sebeple bazı bilim insanları, enfeksiyonun yayılmasını büyük oranda azaltmanın ve bunu yaparken bazı pandemi öncesi davranışlara dönüşü kolaylaştırmanın bir yolu olarak, (Boris Johnson’ın ‘Moonshot Operasyonu’ gibi) kitlesel test programlarını tavsiye ediyor. Fakat, çoğu ülkede kullanılan (PCR) sürüntü testi, çok fazla insan gücü gerektiriyor. Ayrıca uygulaması kimi zaman zor olan, insanların gözünü korkutan bu sürüntü testinin sonuç alma süresi de çok kısa sayılmaz. 

Japonya’daki Hokkaido Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından incelenen tükürük testinin sağlık çalışanları aracılığıyla yapması gerekmiyor ve sadece yarım saat içinde sonuç veriyor. Sonuç öğrenmek için de bir personele ihtiyaç duyulmuyor.  

Önceki araştırmalarda semptomatik Kovid-19 hastalarında, RT-LAMP olarak bilinen bu tükürük testlerinin PCR sürüntü testlerinden daha az etkili olduğu belirlenmiş olsa da Clinical Infectious Diseases dergisinde yayımlanan yeni araştırma, testin erken asemptomatik enfeksiyonu belirlemedeki doğruluğunu inceledi ve önemli ölçüde farklı sonuçlar elde edildi.

Japonya’da bilim insanları, Kovid-19 semptomları olmayan yaklaşık 2 bin kişinin sürüntü ve tükürük testi örneklerini test ederek karşılaştırdı. Karşılaştırma sonucuna göre, tükürük testi enfeksiyonu, virüs taşıyan katılımcıların yüzde 83 ila 97’sinde, PCR testleri ise yüzde 77 ila 93’ünde doğru tespit ortaya koyuyor. Her iki test sonucunda katılımcılardaki virüs miktarının benzer olduğunu ortaya konmuş, enfeksiyon bulunmayan kişilerde yüzde 99.9’dan fazla oranda doğru tespit elde edildi.

Takanori Teshima, ‘Tükürük testi, yaygın olarak kullanılan üst yutak sürüntü testine göre önemli lojistik avantajlara sahip’ ifadelerini kullandı. Tükürük testini kişilerin kendilerinin yapabiliyor olması yakın teması ortadan kaldırıyor. Ayrıca bu testi kişiler kendileri yaparken herhangi bir acı çekme durumu söz konusu olmuyor. Sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda kullanışlı olabilecek bu test için Prof. Takanori, ‘Özellikle de spor tesisleri ve havaalanı gibi örnek toplama noktalarında, teşhisin gerekli olduğu yerlerde’ açıklamasını ekledi.

Klinik çıktılarla doğrulanmamış olduğu belirtilen bu çalışma, yine de araştırmacılara göre iyi bir gösterge sunuyor. Kolay ve hızlı uygulanan bu kitlesel test uygulaması bazı çevrelerde şüpheyle karşılansa da Prof. Takanori, ‘Asemptomatik enfekte bireylerin hızlı tespiti, halk içinde ve hastanelerde Kovid-19 salgınını önlemede kritik olacak.’ ifadelerini kullandı.

Ayrıca Birleşik Krallık’ta, RT-LAMP testleri havacılığı yeniden başlatmak için Heathrow Havalimanı’nda denenen yöntemler arasındaydı. Hükümet bu testlerin sonuçlarını değerlendiriyor.Japonya’da havaalanlarında ve hastanelerde halihazırda onaylanan tükürük testini yetkililer, Tokyo Olimpiyatları’nda kullanılmasını da gündeme aldı.

İLİşKİLİ HABERLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Kovid-19 Gidiyor Etkiler Kalıyor

Kovid-19 Gidiyor Etkiler Kalıyor

Kovid-19'a Yakalan Trump, Nefes Almakta Güçlük Çekiyor

Kovid-19’a Yakalan Trump, Nefes Almakta Güçlük Çekiyor

Kabine Toplanıyor! Gündem: Koronavirüs, Dış İlişkiler ve Yüz Yüze Eğitim

Kabine Toplanıyor! Gündem: Koronavirüs, Dış İlişkiler ve Yüz Yüze Eğitim

İLİşKİLİ GALERİLER Bağışıklığı Güçlendiren 5 Önemli Besin

Bağışıklığı Güçlendiren 5 Önemli Besin

Yulaf Ezmesi İle Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Yapılır?

Yulaf Ezmesi İle Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Yapılır?

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Sadece 7 Yöntem ile Çocuğunuzun Bağışıklığını Güçlendirin

Sadece 7 Yöntem ile Çocuğunuzun Bağışıklığını Güçlendirin

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.