DOLAR 32,5825
EURO 34,8367
ALTIN 2.417,68
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Kovid-19 Atlatanların Yüzde 41’inde Psikolojik Rahatsızlık Görülüyor

17.02.2021
A+
A-

İngiltere’deki Imperial College London ve Southampton Üniversitesinin yürüttüğü ortak araştırmada, Kovid-19’a yakalanan 13 bin 49 kişi üzerinde ankete dayalı inceleme yapıldı. Araştırmanın sonuçları, Kovid-19’a yakalananların yüzde 41’inin, hastalık sürecinde herhangi bir klinik yardım veya hastanede tedavi almasalar bile hastalığı atlattıktan sonra o anları tekrar hatırlayarak yüksek derecede travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını gösterdi. 

Imperial College London Psikiyatri Bölüm Başkanı Dr. Adrian James araştırmayla ilgili, ‘Kovid-19’un zihinsel olarak ciddi sonuçları olabileceği açık. Bu virüs sadece fiziksel sağlığımız için bir tehdit değil, aynı zamanda hastalık sırasında ve sonrasında akıl sağlığımız için de önemli riskler oluşturuyor.’ açıklamalarında bulundu. 

Imperial College London’dan araştırma ekibinin üyesi Dr. Adam Hampshire da açıklamasında ‘Kovid-19 kaynaklı solunum sorunları nedeniyle evde kalan ve tıbbi yardım almayan hastaların önemli bir kısmı da dahil olmak üzere, salgının tüm hastalarda akut ve kalıcı bir etkiye sahip olma ihtimalinin yüksek olduğunu görebiliyoruz.’ dedi. 

Araştırmacılar, bulguların Kovid-19 hastalarının ruh sağlıklarının takibinin ve ruh sağlığı tedavilerine erişimlerinin önemini gösterdiğini vurguladı. 

Travma sonrası stres bozukluğuna ilişkin semptomların, Kovid-19’u atlattıktan hemen sonra veya 6 aya kadar ortaya çıkabileceğini belirten araştırmacılar, zamanında tedavi olunmazsa etkisinin yıllarca sürebileceğinin altını çizdi.  

Kovid-19 hastalarında görülen travma sonrası stres bozukluğu semptomları arasında en yaygın olarak sürekli hastalık anlarını hatırlama, duygularda dalgalanma, hastalık hakkında konuşmaktan kaçınma, anıları silmeye çalışma, gergin olma ve her şeyden kolayca ürkme gibi davranışların olduğu ifade ediliyor. 

Kasım 2020’de yapılan bir araştırma da Kovid-19’a yakalananların yüzde 18’ine hastalıktan sonraki üç ay içinde anksiyete, depresyon veya uykusuzluk tanısı konulduğunu göstermişti. 

İLİşKİLİ HABERLER Koronavirüs Kurallarına Uymayan İrem Derici'ye Para Cezası Kesildi

Koronavirüs Kurallarına Uymayan İrem Derici’ye Para Cezası Kesildi

Koronavirüsle Mücadelede 'Yerinde Karar' Dönemi!

Koronavirüsle Mücadelede ‘Yerinde Karar’ Dönemi!

3 Sağlık Çalışanı Daha Koronavirüsten Hayatını Kaybetti

3 Sağlık Çalışanı Daha Koronavirüsten Hayatını Kaybetti

Kabine Koronavirüs Gündemiyle Toplanıyor

Kabine Koronavirüs Gündemiyle Toplanıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Bu Eksiklik Koronavirüse Yakalanma Riskini Yüzde 250 Artırıyor

Bu Eksiklik Koronavirüse Yakalanma Riskini Yüzde 250 Artırıyor

Mutasyona Uğrayan Koronanın En Sinsi Belirtisi Açıklandı

Mutasyona Uğrayan Koronanın En Sinsi Belirtisi Açıklandı

Koronayı Bilmişti, Şimdi Sıra İki Büyük Felakette!

Koronayı Bilmişti, Şimdi Sıra İki Büyük Felakette!

Kadir Topbaş Koronavirüs Tedavisi Gördüğü Hastanede Hayatını Kaybetti!

Kadir Topbaş Koronavirüs Tedavisi Gördüğü Hastanede Hayatını Kaybetti!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.