DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Kovid-19 Aşısı Olmayanlara Para Cezası Gelecek mi?

09.07.2021
A+
A-

Salgınla mücadelede aşı çalışmaları devam ederken, aşı olmayanlara getirilen kısıtlamalar tartışma konusu oldu. Son dakika haberine göre ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre para cezası da verilebilecek.

Yaklaşık iki yıldır mücadele edilen koronavirüs salgınıyla mücadele hız kesmeden devam ediyor. Mücadelenin en önemli ayağı olan Kovid-19 aşılarının büyük bir kısmı yapılırken, aşı olmayanlara getirilen toplu alan kısıtlamaları, aşı karşıtları tarafından tartışmalara neden oldu. Son yapılan açıklamaya göre Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre para cezası da verilebileceği belirtildi. 

AŞI ÇALIŞMLARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Aşı çalışmalarının hız kazanmasının ardından, vaka sayılarında ciddi düşme yaşanmaya başlandı. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için aşı çalışmalarına hız kesmeden devam eden Sağlık Bakanlığı, aşı teşviki konusunda da titizlikle çalışıyor. 

Son dönemlerin gündeminde olan aşı olmayanlara cezai işlem uygulaması hakkında merak edilenleri cevaplayan, Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, aşı karşıtlarına gelebilecek cezalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

AŞININ ZORUNLU HALE GELMESİ MÜMKÜN BİR DURUM

Söz konusu aşı karşıtlarına karşı uygulanması gündemde olan para cezasının anayasaya göre uygun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ersan Şen, devam etti. ‘Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72’nci maddesinde böyle bir düzenleme var. Bu eski bir kanun 1930 yılının kanunu. Ancak 64’üncü maddesinin affıyla bu tür tehlikeli salgın hastalık dediğimiz hastalıklara tatbiki mümkün gözüküyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın veya Sayın Cumhurbaşkanının adım atması gerekir. Bunun yaptırımı para cezası. Aşıyı tatbik etmeyi zorunlu hale getirmek yasal düzenlemeye göre bizce mümkün’ dedi.

ZORUNLU AŞININ GEREĞİNİ YERİNE GETİRİLMEZSE NE OLUR?

Aşının zorunlu olması halinde yerine getirilmemesi durumunda, uygulanacak iki yöntem var diyen Şen, ‘Zorunlu aşının gereğini yerine getirmezseniz alınacak iki yöntem var: biri para cezası tatbiki. Bir diğeri de bazı tedbirlerin, yasakların tatbiki. Sağlık Bakanlığının, Cumhurbaşkanının, İl Umumi Hıfzıssıhha ve İlçe Umimi Hıfzıssıhha Meclisi dediğimiz, meclislerin kurulların kararları ile uygulamaya koyulabilir’ şeklinde konuştu. 

İŞ CİDDİ BOYUTA GELİRSE DEVLETİN ATMAK ZORUNDA OLDUĞU ADIMLAR VARDIR

Türkiye Cumhuriyeti’nde yeterli aşı bulunamadığından uzun süre böyle bir yöntem zaten düşünülmediğine değinen Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, ‘Şu anda da tatbik edilen yöntem teşvik etme, özendirme, kamu spotlarıyla, yetkili makamlar vasıtasıyla özendirme şeklinde gidiyor. Ancak iş ciddi boyuta gelirse, devletin atmak zorunda olduğu adımlar vardır. Anayasa buna izin veriyor. Ya Meclis eli ile yeni bir düzenlemeye gidilecek veya 1930 yılının Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun bazı maddelerinde yetkiler tanınmış Sağlık Bakanlığına’ diye konuştu.

DEVLET ADIM ATAR YA DA ATMAZ, BUNU TAHMİN ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye Cumhuriyeti’nde zorunlu aşı tatbik edilmiyor. Ancak bu durumu tahmin etmenin mümkün olmadığına değinen Şen, ‘Bununla birlikte elimizde zorunlu aşıya geçebilme imkanı veren, para cezası karşılığında veya bazı tedbirleri, yasakları koyabilmeyi mümkün kılan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’muz var. Bu konuda devlet adım atar ya da atmaz, bunu bilebilmek mümkün değil’ dedi. 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.