DOLAR 32,3434
EURO 34,9448
ALTIN 2.392,62
BIST 10.210,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Kovid-19 Aşısı Gönüllü Vatandaşlar Üzerinde Denenmeye Başlıyor

27.11.2020
A+
A-

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, 15 Eylül’de Türkiye’de Faz-3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Kovid-19 aşısını deneme uygulamalarının Türkiye’de 12 şehirde 25 merkezde devam ettiği bildirildi. Yapılan açıklamada, ‘İlk etapta yüksek riskli sağlık çalışanları üzerinde uygulamalarına başlanan aşı, bugüne kadar 726 gönüllü sağlık çalışanı üzerinde uygulandı ve 1237 doz aşı uygulaması yapıldı. Sağlık çalışanları grubundaki uygulamaların güvenlilik verileri olumlu olarak değerlendirildiği için uygulamalar normal riskli vatandaşlara da açıldı’ ifadelerine yer verildi.

‘ÖNEMLİ BİR YAN ETKİSİ YOK’

Aşılama çalışmalarının devam eden aşamaları için her 500 gönüllüde ara değerlendirme raporları hazırlandığı belirtilerek, ‘6 Kasım tarihinde 518 kişi ile hazırlanan ara güvenlilik raporuna göre, aşının önemli bir yan etkisinin bulunmadığı tespit edildi. En sık görülen yan etkiler yorgunluk (yüzde 7,5), baş ağrısı (yüzde 3,5), kas ağrısı (yüzde 3), ateş (yüzde 3) ve enjeksiyon yerinde ağrı (yüzde 2,5) olarak raporlandı. Bağımsız veri izleme komitesi, ara güvenlilik raporunu eldeki verilerle değerlendirmesinde aşının güvenliliği ile ilgili çekinceleri olmadığını bildirdi’ denildi.

’12 BİN 450 GÖNÜLLÜDE UYGULANACAK’

Sağlık çalışanlarının ardından gönüllü vatandaşlar üzerinde de aşı uygulamalarına başlanacağı, 18-59 yaş arası, daha önce koronavirüse yakalanmış kişilerin ‘https://covid19asi.calismasi.info’ adresinden ya da 0850 811 18 80 telefon numarasını arayarak gönüllü olabilecekleri belirtildi. Açıklamada, ‘Kovid-19 aşısının, toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde uygulanması planlanıyor. Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak’ ifadeleri kullanıldı.

İLİşKİLİ HABERLER İstanbul'da Koronavirüs Sırasında Soyunan Vatandaş Şaşkına Uğrattı!

İstanbul’da Koronavirüs Sırasında Soyunan Vatandaş Şaşkına Uğrattı!

Koronavirüs Rakamları Artıyor! Salgın Yayılıyor

Koronavirüs Rakamları Artıyor! Salgın Yayılıyor

Putin Canlı Yayında Öksürdü! Koronavirüs Tartışmaları Başladı

Putin Canlı Yayında Öksürdü! Koronavirüs Tartışmaları Başladı

Altınordu'dan Koronavirüs Önlemi: Futbol Okulu Kapandı!

Altınordu’dan Koronavirüs Önlemi: Futbol Okulu Kapandı!

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Menajerimi Ara Dizisinde Bir Oyuncu Daha Koronavirüse Yakalandı!

Menajerimi Ara Dizisinde Bir Oyuncu Daha Koronavirüse Yakalandı!

20 Kasım'dan İtibaren Başlayacak! İşte Yeni Koronavirüs Önlemleri

20 Kasım’dan İtibaren Başlayacak! İşte Yeni Koronavirüs Önlemleri

Koronavirüs Sırasına İsyan Edip Çırılçıplak Soyundu!

Koronavirüs Sırasına İsyan Edip Çırılçıplak Soyundu!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.