DOLAR 32,3719
EURO 34,6959
ALTIN 2.391,33
BIST 10.164,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Gebelik Takibi

27.03.2020
A+
A-

Gebelik ve doğum takibi; hem hekim, hem de anne – baba adaylarının yaklaşımları gebeliğin bir hastalık olmadığı, insan hayatının doğal ve en güzel dönemlerinden biri olduğu kabul edilerek gerçekleştirilmelidir.

Belki de birçok gebelikte hiçbir takip yapılmasa bile sıkıntısız bebekler ve doğumlar olabilir. Ancak günümüzdeki yöntemlerle bile düzenli gebelik takibine rağmen ancak % 80 civarında bir sağlıklı bebek öngörüsü görülmektedir. Bu yüzden gebelik takibi hem hekimler hem de çiftler için önemlidir.

Gebelikte çoğunlukla bebekler için tarama testleri, ayrıntılı ultrasonografiler yaparken, anne adaylarının da bazen gebelik öncesi, bazen de gebeliğe bağlı takip edilmeleri gereken hastalıkları veya rahatsızlıkları olabilir.

Gebelik öncesi veya gebelik yeni tespit edildiği zaman anne adayları için rutin tarama testleri kan ve idrar testleri ve bazı önemli enfeksiyon taramaları yapılmaktadır.

(kan sayımı, tam idrar tahlili, tiroid fonksiyonları, karaciğer enzimleri, böbrek fonksiyonları, hepatit taraması, toksoplazma, rubella-kızamıkçık, cmv taramaları gibi )

Gebelik takibi sırasında bizim toplumumuzda anne baba adaylarının kafasını en çok karıştıran konu çevreden duydukları veya okudukları farklı bilgilerdir. Halbuki bir gebelik takibinde eğer bir problem yok ise farklı yapılabilecek bir şey yoktur. Kullanılan kan hapı, vitamin, destek ürünlerindeki farklılıklar gebelik takibini değiştirmez. Gebelik bir hastalık olmadığı için kullanılan bütün ilaç mahiyetindeki ürünler destek amaçlı olarak verilmektedir.

Rutin bir gebelik takibi yaklaşık 6. Gebelik haftasında bebeğin ve kalp atışının izlenmesi ile başlar. Son adet tarihine göre erken veya geç döllenmeler burada bazı sapmalara yol açıp kafaları biraz karıştırabilir, ancak biraz sabır ve bekleyerek 10 gün içinde sağlıklı gebelikler ultrasonografide tespit edilir.

Sağlıklı bir gebelik takibinde, artık bütün anne adaylarının bildiği gibi bazı genetik tarama testleri ve ayrıntılı ultrasonografik incelemeler yapılarak doğuma kadar bebeğin % 80 civarında bir oranla sağlıklı olduğunu bilerek aylık takiplere devam edilir.

Genetik tarama daha çok down sendromu taraması için yapılan ikili ve dörtlü testler olarak bilinmektedir.

Kan uyuşmazlığı atlanmaması gereken bir diğer önemli konudur. İlk gebeliklerde doğumdan sonraki 72 saatte, daha sonraki gebeliklerde 28. Haftada kontrolü yapılarak hem bu haftada hem de doğum sonrası uyuşmazlık iğneleri yapılmaktadır.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.