DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Koronavirüs Viral Hastalıklar Gibi Olacak

30.07.2020
A+
A-

Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, dünyada devam eden 9 aşı çalışması olduğunu söyleyerek, ‘Bunlardan 2’si ülkemizde de faz çalışması aşamasında. 6-9 ay içerisinde aşı ve etkin tedaviler geldikten sonra Kovid-19, diğer viral hastalıklar gibi olacak. Böylece salgın, dünya üzerindeki etkisini ve hegemonyasını kaybedecek’ şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ OLAN 2 PARAMETRİ VAR

Diyarbakır Pandemi Kurulu Üyesi Çelen, bu süreçte insanların kendilerine uygun maskeyi doğru bir şekilde kullanarak, sosyal mesafeyi korumaya dikkat ederek, el yıkamaya özen göstererek sosyal yaşamlarına devam etmesi gerektiğini açıkladı. Çelen, süreci başladığından bu yana dönem dönem vaka ve ölüm sayılarında yükselmeler ve düşüşler yaşandığını belirterek, bunun salgının doğal seyri olduğunu belirtti.

‘Salgın sürecini yönetme noktasında bizim için önemli olan iki parametre var. Bunlardan birincisi aşının bir an önce gelmesi’ şeklinde konuşan Çelen, ‘Dünyada devam eden 9 aşı çalışması var. Bunlardan 2’si ülkemizde de faz çalışması aşamasında. 6-9 ay içerisinde aşı ve etkin tedaviler geldikten sonra Koronavirüs, diğer viral hastalıklar gibi olacak. Yıl sonu veya 2021’in ilk yarısında aşılar da gündemimizde olacak. Böylece salgın, dünya üzerindeki etkisini ve hegemonyasını kaybedecek’ dedi.

TEDBİRLERE DİKKAT EDİN

Sürecin başından bu yana iki ilacın kullanıldığına vurgu yapan Çelen, yeni ilaç çalışmasının da etkin bir şekilde devam ettiğini belirtti. Çelen, ‘Muhtemelen yıl sonuna doğru daha etkin ilaçlarımız da olacak. Önümüzdeki 6-9 aylık süreçte salgın olayının artık yavaş yavaş etkisini kaybedeceğini umut ediyoruz. Bu sürece kadar da tedbirlerimize devam edelim’ şeklinde  konuştu.

Türkiye’de 1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine geçildiğini söyleyen Çelen, ‘Düğün, nişan töreni, toplu yemekler sosyal hayatın bir gerçeğidir. Düğünden uzak duramazsınız ama düğüne gidip sosyal mesafenize dikkat edebilir, maskenizi takabilirsiniz. Tedbirinizi aldığınız müddetçe düğüne de nişana da alışveriş merkezlerine de gidebilirsiniz. Normalleşme sürecinde çok da çekingen davranmayalım ama tedbirimizi de alalım. Tedbirimizi aldığımız müddetçe yeni normal düzende de sosyal hayatın gereklerini yerine getirmemiz gerekir’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs'ü Etkisizleştiren Maske Geliştirildi

Coronavirüs’ü Etkisizleştiren Maske Geliştirildi

Gaziantep'te Koronavirüs Önlemleri Kapsamında Toplu Etkinlikler 1 Hafta Yasaklandı

Gaziantep’te Koronavirüs Önlemleri Kapsamında Toplu Etkinlikler 1 Hafta Yasaklandı

Kelebek Hastalığı İlacı Koronavirüste Kullanıldı

Kelebek Hastalığı İlacı Koronavirüste Kullanıldı

Coronavirüse Yakalanan ATV Haber Koordinatörü Gener'den 'Ayasofya' Açıklaması

Coronavirüse Yakalanan ATV Haber Koordinatörü Gener’den ‘Ayasofya’ Açıklaması

İLİşKİLİ GALERİLER İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

İstanbul'un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

İstanbul’un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

Koronavirüs Nedeniyle Görüşemeyen Filiz Akın ve İlker İnanoğlu Kavuştu

Koronavirüs Nedeniyle Görüşemeyen Filiz Akın ve İlker İnanoğlu Kavuştu

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.