Koronavirüs meslek seçimlerini de etkiledi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tarihinin 27 – 28 Haziran 2020 olarak güncellenmesinin arkasından üniversiteler de namzet öğrenciler için tanıtım günlerine başladı. Koronavirüs salgını sebebiyle tanıtımlar üniversite ziyaretlerinin yanı sıra bu sene online olarak da gerçekleştiriliyor. Online görüşmelerde bölüm tercihlerinde koronavirüs salgınının etkili olduğunu ifade eden Çalışkan, “Tüm sağlık programları, bilgisayar, elektrik – elektronik, mekatronik, inşaat mühendisliği bölümleri ve mimarlık bölümü yoğun ilgili görüyor” diye konuştu.
“Salgın büyük bir değişime sebep oldu”
“YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yükseköğretimde gürültüsüz köklü değişiklik niteliğinde uyguladığı politikalar sıçramayı sağladı” diyen Çalışkan, salgın sürecinin çok iyi yönetildiğini belirterek, “Salgın bize dijitalleşmenin ve teknolojinin hayatımızın her alanını etkisi altına aldığını gösterdi. Hazır altyapılarımızla, eğitimde teknolojiyle değişim geçirdik. Bu mutasyon aday öğrencilerin tercihlerine etki edecek kadar büyük bir değişime sebep oldu” dedi.
“Misal mimari projelere imza atabiliriz”
Salgının müstakil konut projelerine ve zeki ev teknolojilerine ihtiyaç doğurduğunu bildiren Çalışkan, “Yüksek katlı binaların balkonsuz dairelerinde mahsur kaldık. Haricen adım atamaz olduk. Türk mühendislerinin ve mimarların zekâsıyla yapılan çalışmalar dünyaya değerinde katacak. Geçmişten günümüze dek uzanan mimari bir kültüre sahibiz. Bu kültür bu sayede baştan canlanacaktır” şeklinde konuştu.
“Kendinizi ne değin tanıyorsunuz?”
Rehberlik uzmanlarının ve danışmanlarının YKS öncesi de öğrencilerin yanında olduğunu andıran Gayretli, “ Bu sınav bilginin yanı sıra, psikolojik olarak hazırlanmış olmanın da gerekli olduğu bir sınav. tekrar tekrar da öyleydi. Data eksiklerinizi tamamladınız, denemelerinizi çözdünüz; peki stratejiniz hazır mı? Psikolojiniz ne durumda? Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? Öğrencilerin başarılı olmasını sağlayacak şey yüzde 50 olarak bu zamana dek yaptıkları çalışmalar ise; yüzde 50 de iyi bir sınav stratejisinden, enerjik psikolojiden ve kendini tanımaktan geçiyor” diye konuştu.