DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Koronavirüs İnsanı İşte Böyle Hasta Ediyor

24.10.2020
A+
A-

News Medical Life Sciences sitesinin haberine göre, Münih Teknik Üniversitesinde görevli olan Mika Simons liderliğindeki nörologlar ve Helsinki Üniversitesinden virolog Giuseppe Balistreri öncülüğünde gerçekleştirilen araştırma koronavirüsün kişiyi nasıl hasta ettiğini ortaya koydu.

Balistreri’nin ekibi, SARS-CoV-2’nin (Kovid-19), 2003 yılında patlak veren salgının başrol oyuncusu SARS-CoV (SARS) ile aynı reseptörü, yani ACE2’yi kullanırken nasıl böyle farklı biçimde yayılım gösterdiğine ilişkin çalışmalar yürütmeye başladı.

Bu farklılığa neden olan durumu çözüme ulaştırmak isteyen bilim insanları, viral yüzey proteinlerini, bir diğer deyişle virüsün sivri uçlarını inceleme altına aldı.

Balistreri, ‘eski akrabasıyla kıyas edildiğinde yeni tip koronavirüsün, yüzey proteinlerine ‘fazladan bir parça’ katmış olduğunu, bu parçanın, Ebola, HIV ve kuş gribinin çok patojenik türleri dahil birçok yıkıcı insan virüsünde bulunduğunu’ açıkladı.

Bu bulguları baz alan bilim insanları, Fin biyokimya Profesörü Ari Helenius ve Estonya’da Tartu Üniversitesinde görevli kanser biyoloğu Profesör Tambet Teesalu iş birliğinde yürütülen çalışma sonucunda SARS-CoV-2’de görülen bu fazla parçanın, solunum yolu, damarlar ve sinirlerde fazlaca bulunan neuropilin-1 reseptörüne bağlanabildiği gözlemlendi.

Bu keşif doğrultusunda çalışmalar yapan uluslararası ekip, neuropilin-1’i antikorlar sayesinde engelledi ve laboratuvar hücre kültürlerinde enfeksiyonu önemli ölçüde azaltmayı başardı.

Balistreri, ‘ACE2’yi hücreye girişi sağlayan bir kapı gibi düşünürseniz, bu durumda neuropilin-1 virüsü o kapıya yönlendiren faktör olabilir. ACE2, birçok hücrede çok düşük seviyelerde dışa vurulur. Bu nedenle virüsün kapıları bulması kolay değildir. Neuropilin-1 gibi diğer faktörler de virüsün kapıyı bulmasına yardım edebilir’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Kovid-19 Kadınlarda Daha Uzun Süreli Etki Gösterebilir

Kovid-19 Kadınlarda Daha Uzun Süreli Etki Gösterebilir

Koronavirüse Karşı Eldiven Kullanmak Yerine Elinizi Yıkayın

Koronavirüse Karşı Eldiven Kullanmak Yerine Elinizi Yıkayın

Kovid-19 Aşısının Hayvan Deneyleri Tamamlandı

Kovid-19 Aşısının Hayvan Deneyleri Tamamlandı

Koronavirüs Testi Pozitif Olan Şahıs Dayısının HES Koduyla Yolculuk Yaparken Yakalandı

Koronavirüs Testi Pozitif Olan Şahıs Dayısının HES Koduyla Yolculuk Yaparken Yakalandı

İLİşKİLİ GALERİLER Cem Yılmaz: Turne Dönüşü Kovid-19 Testi

Cem Yılmaz: Turne Dönüşü Kovid-19 Testi

Bella Hadid Çekim Öncesi Koronavirüs Testi Yaptırdı

Bella Hadid Çekim Öncesi Koronavirüs Testi Yaptırdı

Altay Koronavirüs Oldu!

Altay Koronavirüs Oldu!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.