DOLAR 32,2428
EURO 34,7876
ALTIN 2.428,48
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 23°C

Apandisit Nedir? Apandisit Belirtileri Nelerdir?

21.07.2020
A+
A-

Bu bölümün vücuttaki işlevi tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı uzmanlar bağırsak üzerindeki bu kısmın sindirimin kolaylaşması ve bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına fayda sağladığını düşünmektedirler. Apandisitin vücut üzerinde etkisi bilinmemektedir fakat vücuttan alındığı zaman da herhangi olumsuz bir durum da yaşanmamaktadır. Fakat apandisit nedir, apandisit iltihaplandığı takdirde eğer gerekli müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Apandisit iltihaplanması oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Apandisit nedir, nasıl oluşur, bunlardan bahsetmek gerekirse, apandisit karnın sağ alt tarafında bulunur. Apandisit, bağırsak kolonundan dışa doğru uzayan parmak şekline benzer bir kese görüntüsünü andırır. Bu kese iltihaplandığı zaman apandisit iltihaplanması olur ve çok acilen müdahale gerektirir. Apandisit iltihaplandığı zaman akut apandisit adını alır ve erkeklerde yaygınlığı %6- 8 oranında, kadınlarda ise %6- 9 oranındadır. Bu şekilde akut apandisit nedir sorusuna, dünya üzerinde en yaygın, acil müdahale ve operasyon gerektiren bir hastalık denebilir.

Çok uzun yıllar boyunca, neredeyse bir asır kadarlık zaman zarfında apandisit tedavisinde kullanılan yöntem her zaman açık apendektomi, yani açık ameliyat şeklinde olmuştur. Fakat günümüzde artık tıbbi teknolojinin gelişmesi ile beraber açık apandisit ameliyatına alternatif yeni bir yöntem bulunmuştur. Laparoskopik apandektomi yöntemi ile hem daha çabuk iyileşme sağlanmaktadır hem de yara izi eskisi gibi büyük olmamaktadır. Apandisit iltihaplanması genellikle hiçbir belirti vermeden kendiliğinden, aniden ortaya çıkar ve acilen müdahale edilmesi gerekmektedir. Apandisit nedir, apandisit iltihaplanması hastaya oldukça ağrı ve acı vericidir.

Karın kısmında çok şiddetli ağrı oluşabilmektedir, hastada aynı zamanda yüksek ateş de bulunabilmektedir. Acil müdahale gerektirdiği için vakit kaybetmeden uzman tarafından müdahale edilmelidir. Çok sık rastlanan bir durumdur. Günümüzde, acil müdahale edilmediği için ölümle sonuçlanan birçok vaka bulunmaktadır.

Apandisit nedir, belirtileri nelerdir sorusunun cevabı için, apandisit kendisini ilk olarak hafif bir ağrı ile başlar. Sonrasında karnın sağ alt tarafında birkaç saat içerisinde ağrı yoğunlaşır ve keskin bir hal alır. Ağrı aniden ortaya çıktığı için hastayı uykudan da uyandırabilmektedir. Dokunmak, bastırmak, öksürmek gibi eylemler daha da acı vermektedir.

Apandisitin diğer belirtileri arasında ise;

Halsizlik, Mide bulantısı, İştahsızlık, Ya ishal ya da kabız olmak, Kusma Gaz sancısı Şişkinlik

Bazen bu belirtiler olmadan aniden de ortaya çıkabilmektedir. Faka karın ağrısı bir çok hastalıkta ortak belirti olduğu için karnın sağ alt tarafında ağrı hissediliyorsa hemen bir uzmana danışılmalıdır.

Apandisit nedir, apandisin tıkanması ile meydana gelmektedir. Tıkanmanın sebepleri ise bazı yemeklerin bağırsaklar tarafından hazmedilememesi, bazı meyvelerin çekirdekleri ile yenmesi veya katılaşmış dışkılar sebep olabilmektedir. Nadiren de bu bölgede tümör oluşabilmektedir. Bu şekilde tıkanma oluştuğunda apandisit bir çeşit sıvı ile dolup şişmeye başlamaktadır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.