DOLAR 32,5627
EURO 34,8130
ALTIN 2.418,56
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Vulva Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

11.10.2021
A+
A-

Op. Dr. İlkay Nafiye Topaloğlu vulva kanseri ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Vulva kanseri nedir? Vulva kanseri belirtileri nelerdir? Vulva kanseri nasıl tedavi edilir? HPV ve vulva kanseri arasında bağlantı var mıdır? Detaylar haberimizde…

Vulva, kadınların dış genital bölgesine verilen addır. Vulva kanseri ise kadınların dış genital bölgelerinde ortaya çıkan her yaşta ortaya çıkabilecek fakat genellikle menopoza giren ve ileri yaştaki kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Op. Dr. İlkay Nafiye Topaloğlu vulva kanseri ile ilgili merak edilenleri açıkladı. 

VULVA KANSERİ NEDİR?

Op. Dr. İlkay Nafiye Topaloğlu, vulva kanserini açıklarken şunları söyledi: ”Vulva kanseri, vulvadaki kötü huylu (kanserli) hücrelerin anormal büyümesine verilen isimdir. Vulva kanserlerinin yaklaşık %80’i dudakları, yaklaşık %50’si dış dudakları, %10’u klitorisi, diğer %10’u da vajina ile anüs arasında bulunan bölgeyi, yani perineyi etkiler. Vakaların yaklaşık %5’inde kanser birden fazla bölgede mevcuttur. Kanser, mutasyon sonucu vücuttaki hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyümeye başlamasıyla oluşur. Vücudun hemen hemen her yerindeki hücreler kansere dönüşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Vulva kanserleri içinde en sık karşılaşılan yassı epitel hücreli kanser türüdür. Ayrıca melanom, adenokarsinom, bazal hücreli kanser, yumuşak doku kanseri (sarkom) ve Paget hastalığı da vulva kanseri türleri arasında yer almaktadır.”

VULVA KANSERİ NEDEN OLUR?

– İleri yaş

– Vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN) Human Papillomavirus (HPV)

– Lichen sclerosus gibi vulvayı etkileyen cilt hastalıkları

– Sigara kullanımı

VULVA KANSERİ RİSK GRUBU

Vulva kanserinde risk gruplarına dair açıklama yapan uzman, ”Vulva kanseri diğer kanser türleriyle kıyasla daha nadir görülen bir kanser çeşididir. En sık menopoz geçirmiş kadınlarda görülür. Genellikle 65-75 yaş arasındaki kadınlarda yaygındır. Daha genç kadınlarda teşhis edilen vulva kanseri, Human Papillomavirus (HPV) enfeksiyonun bir sonucudur. HPV ile ilişkili vulva kanserleri genellikle 45 yaşın altındaki kadınlarda görülür. Uzmanlar, bu iki kadın grubunda görülen vulva kanserlerinin farklı tedaviye tabi tutulması gerektiği konusunda hemfikirdir.” diye belirtti.

HPV VE VULVA KANSERİ

Vulva kanserlerinin yarısından fazlasına HPV enfeksiyonu yol açar diye belirten Topaloğlu, ”HPV, cinsel yolla bulaşan ve enfeksiyona neden olan yaygın bir virüstür. Cinsel yönden aktif kadın ve erkeklerin çoğu HPV’ye maruz kalmıştır; bununla birlikte, birçoğu bağışıklık geliştirerek virüsü etkisiz hale getirmiştir. HPV’nin bazı türleri (HPV 16, 18, 33 ve 39 ve diğerleri) kansere neden olma riski taşır. HPV ile enfekte olmak kesin kanser oluşacağı anlamına gelmese bile, bu enfeksiyon kanser riski taşır. HPV ile ilişkilendirilen vulva kanseri birden fazla yerde görülebilir. Bu tür kanserler HPV enfeksiyonundan kaynaklandığından serviks, vajina veya anal kanserleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkabilir.” dedi.

VULVA KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Vulvada geçmeyen kaşıntı

– Ağrı, sızı veya hassasiyet

– Kırmızı, beyaz veya siyah cilt lekeleri

– Yumru veya siğil benzeri büyüme

– Şekil veya renk değiştiren bir ben

– Vajinal akıntı

– İdrar yaparken yanma hissi

VULVA KANSERİ EVRELERİ NELERDİR?

Kanser evrelerinden bahseden uzman şöyle dedi: ”Vulva kanseri, 1’den 4’e kadar olan sayısal değerler kullanılarak evrelere ayrılır. Kanserin erken teşhis edilmesi, tedavinin başarılı olma şansını arttırır. 1.Evrede kanser yüzeyseldir, metastaz yapmamıştır ve yalnızca vulvada görülür. 2.Evrede kanser çevre dokulara (alt vajina, anüs veya alt üretra gibi vücudun diğer yakın bölgeleri) yayılır. 3. Evrede bölgesel lenf düğümleri etkilenir. 4. Evrede kanser daha uzaktaki lenf düğümlerini de etkileyerek vücudun diğer bölgelerine yayılır.”

VULVA KANSERİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Vulva kanseri tedavisinin kanserin duruma göre değişiklik gösterdiğini aktaran Op. Dr. İlkay Nafiye Topaloğlu şunları kaydetti: ”Vulva kanseri tedavisi, kanserin ne kadar yayıldığına, genel sağlığa ve kişisel isteklere göre değişiklik gösterir. Genel olarak seçenekler cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapidir. Vulva kanseri tedavisi gören birçok kadın bu tedavi yöntemlerinin birkaçı ile tedavi edilir.Vulva kanseri tedavisi, sıklıkla tümörün ve tümör çevresindeki sağlam dokunun çıkarıldığı ameliyat yoluyla gerçekleşir. Kasıklardaki lenf düğümlerinin de çıkarılması gereken durumlar olabilir. Kanserin evresine bağlı olarak tüm vulvanın çıkarılması da söz konusu olabilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra yapılan testler ve patolojik bulgular değerlendirilerek, kemoterapi, radyoterapi veya bu iki tedavi türü birlikte önerilebilir. Kimi hastalar, ameliyat öncesinde tümörün küçülmesi için radyoterapi ya da kemoterapi almak durumunda kalabilir. Kanser erken bir aşamada teşhis edildiyse tamamen iyileşme mümkündür. Ancak kanser yayıldıysa bu mümkün olmayabilir. Başarılı bir tedaviden sonra bile, kanserin daha sonra bir noktada nüksetme riski vardır; bu nedenle düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak tedavinin devamı olarak düşünülebilir.”

VULVA KANSERİ TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ

– Vulva bölgesi çevresinde ağrı

– İshal

– Yorgunluk hissi

– Kasık kıllarının kalıcı olarak dökülmesi

– Vulvanın şişmesi

– Vajinanın daralması

– Mesane iltihabı (sistit)

– Mide bulantısı ya da kusma

– Saç dökülmesi

– Ağız ülserleri

– Enfeksiyon kapma riskinde artış

VULVA KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Vulva kanserine yakalanma riski hakkında önemli bilgiler paylaşan Topaloğlu, ”Sigara bağışıklık sistemini zayıflattığı için, sigara bırakılarak veya sigara kullanımına hiç başlamayarak vulva kanserine yakalanma riski düşürülebilir. Ayrıca cinsel partnerlerin sayısını azaltmak ve cinsel ilişki esnasında kondom kullanmak HPV’ye maruz kalma riskini azaltır; bu sayede HPV ile ilişkilendirilen vulva kanserinden korunmak mümkündür. PAP smear ve pelvik muayene, vulva kanserini erken teşhisinde önemli bir rol oynadığı için, jinekolojik muayenelerin düzenli olarak yapılması önerilir. Bunun yanı sıra HPV aşısı, vulva kanserine yakalanma riskini azaltır.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.