DOLAR 32,3679
EURO 34,9608
ALTIN 2.325,51
BIST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Korona stresi ağrıları artırdı

26.06.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine tarafından koronavirüs sürecinde yoğun olarak yaşanan nefret edilen şey, panik, endişe ve değişkenlik ortamı strese yan ağrıları artırdı.

Normalleşme sürecinde hastanelere başvuranlarda sancı şikâyetinin katlanarak arttığına işaret eden nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz “Koronavirüs stresi yüzünden daha önce var olan migren, bel ve sırt ağrılarında artışlar olduğu gibi hayatında ağrıdan şikâyet etmeyen kişiler de genel gövde ağrıları ile hastaneye başvurmaya başladı” dedi.

STRES ROMATİZMASI

Özellikle stres durumunda şiddetlenme eğiliminde olan ağrıların fibromiyalji ağrıları olduğuna dikkat çekici eden Dr. Yavuz “Fibromyalji, genel adale ağrıları ve vücuttaki belirtilmiş noktalarda kronik ağrı ile kendini belirten bir yumuşak doku romatizmasıdır. Kesintisiz, bir türlü geçmeyen ve gezici ağrılar durumunda fibromiyalji düşünülmelidir. Bu ağrılara bir nevi ‘stres romatizması’ da denebilir. Fibromiyalji ruhsal gerilimi fazla sever. Bu yönüyle maskeli bunalım ve somatizasyon bozukluğu ile çok karışır.  Stresle birlikte daha da arttığı için tam bir kısır döngüye dönüşür.  Fibromiyalji, depresyondan anksiyeteye kadar birçok psikolojik hastalığı da beraberinde getirir” diye anlattı. 

UYKU BOZUKLUKLARININ GİZLİ SEBEBİ

Fibromiyaljinin adale olan bitmiş görülebileceği gibi en fazla boyun, omuz, göğüs ve sırt bölgesini sevdiğine uyarı çeken Dr. Mehmet Yavuz “Göğüs ağrıları yüzünden yürek hastalığı sanılabilir. Adale sertleşmesi de olduğu için ağrılı bölge hareket ettirildiğinde sesler çıkabilir. Stresin oluşturduğu bir tablo olduğundan beraberinde uyku bozuklukları da sık görülür. Tedavide sadece ağrı kesiciler yetmez. Antidepresanlar da verilmelidir” dedi.

KULAK ÇINLAMASI YAPABİLİR

Fibromiyalji hastalarında aşağıdaki belirtiler görülebilir:
¥ Takâtsizlik,
¥ Uyku problemleri,
¥ Odaklanmada veya dikkat vermede zorluk,
¥ Alt karın bölgesinde sancı,
¥ Uzun zaman uykuya karşın dinlenmiş hissetmemek ve yataktan kalkmakta zorlanmak,
¥ Baş ağrısı,
¥ Depresif ruh hâli, vesvese,
¥ Nefes almada zorlanma,
¥ Kulaklarda çınlama,
¥ Egzersize aleyhinde dirençsizlik ve tez yorulma.

KADINLARDA DAHA SIK

Bu müşteri ağrıların bilhassa kadınlarda daha sık görüldüğüne muhabere eden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz “Hastaların 10’da 9’u kadındır. Ülkemizde yaklaşık bir buçuk milyon civarında fibromiyalji hastası olduğunu varsayım ediyoruz. Migren ve panikatak gibi zeki ve başarılı kadınları sever. Başarılı olma konusunda tutkulu, mükemmeliyetçi, alıngan ve titiz kadınlarda görülür. Tedavi edilse bile bitmiş nüksedebilir. Gerginlik bununla beraber otonomik sistemi de negatif etkileyeceği için bu kişilerde mide bağırsak problemleri de bulunabilir” diye konuştu.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Fibromiyalji hastalarında stresle başa çıkma mekanizmalarında bir aksaklık bozukluk bulunduğuna işaret eden Yavuz “Bu hastalarda dış dünyadan gelen problemler ve fiziki gerilim, romatizmal bir sürece dönüştürülerek  rahatlama sağlanır. Psikolojik yardım ve ilaçlarla ya da stres unsurlarının ortadan kalkması ile düzelme sürecine girmesi, onu hastalık hastalığı tablosundan ayırır. Tedavide magnetoterpi,  biofeedback, lokal fizik tedaviler, hipnoterapi, akupunktur, yerel enjekisyonlar, kognitif tutum terapileri ve masaj çok kullanılır. Ancak en etkin unsur stres faktörlerinin uzaklaştırılması ve gerginlik eşiğini yükselten ilaçlardır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.