DOLAR 32,2617
EURO 34,7906
ALTIN 2.401,68
BIST 10.179,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Komisyon savaşlarında yeni cephe: Apple vs Facebook Apple komisyon talepleri ile dünya devi firmalarla teker teker savaşmaya başladı. Şirketin yüzde 30 …

28.08.2020
A+
A-

Facebook’un  kullanıcılarına uygulama içerisinden yapacakları satın alımlarda Apple’ın yüzde 30 komisyon alacağını bildirme hareketi başarısız oldu. Güncelleme ile uygulamaya eklenecek bu özellik Apple tarafından engellendi. Apple ise durumu güncellemenin, kullanıcılara alakasız bilgileri göstermesini engelleyen bir App Store kuralını ihlal ettiğini bildirdi.

Apple’ın geliştiricilere uyguladığı bu politikaya teknoloji dünyasının sıcak yaklaştığı söylenemez. Özellikle böylesine küresel bir sağlık krizinde her firmanın ekonomik olarak bazı adımlar atması gerekiyor. Bu doğrultuda Facebook da uygulamasında çevrimiçi işlemlerin ve diğer işletmelerin ücretli etkinlikler düzenlemesine izin veren yeni bir aracı kullanıcılara sunmayı planlıyordu.

Apple’ın uzun süredir devam eden bu politikası sonrası bazı geliştiriciler Apple’ın uygulama mağazası kuralları adı altında her geliştiriciden uygulama içi satın alımlarda yüzde 30’luk bir komisyon aldığını aktarıyor. Geliştiricilerin Apple’a bu konuyla alakalı yaptığı bütün girişimlerin başarısız olduğu da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yukarıda yer alan görselde görüldüğü üzere Facebook, kendi platformundan alışveriş yapan kullanıcılara Apple’ın ödemenin yüzde 30’unu alacağına ilişkin bir bilgilendirme yayınlıyordu.

Siz Apple’ın uygulama içi satın alımlarda uyguladığı komisyon politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.