Kolorektal Kanserler
Kalın bağırsakların üst kısmında yer alan ve yaklaşık olarak 150 santimetre uzunluğunda olan kısmına kolon denmektedir. Rektum ise, kalın bağırsağın alt kısmıdır ve aşağı yukarı 15 santimetre uzunluğundadır.
KOLOREKTAL KANSERLERDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Kolorektal kanserler (Kolon Kanseri) hastalığından korunmanın ilk yolu, belirli aralıklarla tetkik yaptırmaktır.
Bunun dışında, kişinin yapması gerekenlerden bazıları, aşırı kilo almaktan kaçınmak, kırmızı et ve işlenmiş gıdaları olabildiğince azaltarak taze sebzeler ve meyvelerin tüketimini arttırmak, kuru bakliyat ve tahıl gibi lif açısından zengin yiyecekler tüketmek, gün içerisindeki fiziksel aktiviteyi arttıracak şekilde en az yarım saat egzersiz yapmak ve sigara ile alkol kullanımını kısıtlamaktır.
KOLOREKTAL KANSERLERİN NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kolorektal kanserler (Kolon Kanseri) çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Kolektral kanserlerin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Obezlik ya da sağlıklı kilonun üzerinde olmak Sigara ve alkol kullanmak Gün içerisinde hareketsiz kalmak, fiziksel aktiviteye zaman ayırmamak Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerini çok miktarda tüketmek Kırmızı et ürünlerini çok miktarda tüketmek Yaşın ilerlemesi Kalın bağırsaklarda bulunan polipler Daha önceden ortaya çıkmış inlamatuvar bağırsak hastalıkları Genetik faktörlere bağlı olarak, kişinin ailesinde bağırsak kanseri vakalarına rastlanması Tip diyabet hastalıkları
Kadınlarda meme, rahim ya da yumurtalık kanseri gibi hastalıkların ortaya çıkmış olması.
Kolektral kanserlerin ilk belirtileri bağırsakta ortaya çıkan polipler, yani hücrelerin büyümesidir. Başlangıçta belirti göstermeyen polipler gelişimini tamamladıkça ortaya bazı belirtiler çıkmaktadır.
Bu belirtiler, kabızlık ya da ishal gibi dışkının kıvamında ve kokusunda ortaya çıkan değişiklikler, kan testlerinde ortaya çıkan demir eksikliği, dışkılama sırasında dışkı ile birlikte kan gelmesi, dışkılama sona erdikten sonra makattan kan gelmesi, sürekli olarak ortaya çıkan karın ağrıları, iştahsızlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kilo kaybetme durumlarıdır. Bunun yanında, dışkılama sonrasında bağırsakların tam olarak boşalmadığını hissetmek, dışkının renginin koyulaşması, karında şişlik oluşması, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtileri de vardır.
Bu belirtilerin olması, kişide kolon kanseri olduğunu göstermeyeceği gibi, belirtileri gözlemleyen kişinin hastaneye başvurarak gerekli tetkikleri yaptırması gereklidir. Kolektral kanserlerde erken tanı hayati önem taşımaktadır.
KOLOREKTAL KANSERLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kolektral kanserlerin belirtileri, kanser hücreleri iyice çoğaldığında meydana çıkmaktadır. Bu nedenle kişilerin belirli aralıklarla taramaya gitmesi gereklidir. Bu taramalarda, polip ve tümörler teşhis edilebilmektedir.
Kolon kanserleri için cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi gibi farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedaviler genellikle hastalığın evreleri göz önünde bulundurularak bu duruma göre uygulanmaktadır.
İLİşKİLİ HABERLER
Kanser Hücrelerinin Yayılmasını Engelleyen Besinler