DOLAR 32,5497
EURO 34,9952
ALTIN 2.422,95
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Kolon Kanserinden Korunmanın 6 Yolu

19.08.2021
A+
A-

Çağın hastalıklarından kolon kanseri, ölüm oranı en yüksek hastalıklar arasında yer alıyor. Bizde kolon kanseri belirtileri neler? Kolon kanserinden nasıl korunulur? Sorularının detaylarını haberimizde bir araya getirdik…

Kolon kanseri belirtileri neler? Kolon kanserinden nasıl korunulur? Son dönemlerin en sık aratılan soruları arasında yer alıyor. Bizde görülme sıklığı oldukça yüksek olan kolon kanseri hakkında merak edilen soruların cevaplarını haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar….

SIK GÖÜLEN KOLON KANSERİ NEDİR?

Vücudun sindirim sistemi bölümünden yer alan kalın bağırsakta meydana gelen kolon kanseri, oldukça sık görülen kanser türlerinden biri. Bağırsakta bulunan kolonda hücrelerin artmasıyla, kötü huylu hücreler yayılır ve kanser kendini gösterir. 

Oldukça hızlı yayılan kolon kanserinde önemli olan erken teşhistir. Erken müdahale ile kanserin sıçramadan kontrol altına alınması mümkündür. Geç kalınması durumunda ise, kanser yakın organlara, lenf bezlerine ve kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılım gösterebilir.

Gençlerde Görülme Oranı Artıyor

Yapılan istatistiklerde, 1992-2014 yılları arasında, 20-49 yaş arasındaki yaş grubunda kanser olgularının her yıl yüzde 1-2 oranında artış gösterdiği ortaya çıkmıştır. Günümüzde genç yaşta daha sık görülmesinde yüzde 35 oranla genetik faktörlerin rol oynadığı biliniyor. Ayrıca beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı ve diğer çevresel faktörler de bu artışta etkili oluyor. Kolon kanserinin en önemli özelliği ise sinsi bir hastalık olması. Kanserin başlangıç evresinde veya kanser öncesi lezyonlar olan poliplerin varlığında genellikle hiçbir belirti vermiyor. Bu sebeple de hastaların en az dörtte birinde ancak ileri aşamada tanı konulabiliyor.

KOLON KANSERİNDEN KORUNMANIN 6 YOLU

– Dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi yaptırmayı unutmayın.

– Kırmızı et tüketimini azaltıp, balığa ağırlık verin.

– Sigarayı bırakın ve alkol kullanımını azaltın.

– ideal kilonuza kavuşmak için çabalayın.

– Düzenli ve tempolu yürüyüşler yapın.

– Kalsiyum ve D vitaminine dikkat edin.

Kolon Kanserinin Belirtileri

– Bağırsak alışkanlığında kabızlık veya ishal şeklinde değişiklik,

– Makattan kan gelmesi,

– Karın ağrısı,

– Kansızlık

– Açıklanamayan kilo kaybı

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.