DOLAR 32,3148
EURO 35,1033
ALTIN 2.293,10
BIST 9.049,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kolesterolü Düşüren Besinler

10.10.2021
A+
A-

Kolesterol seviyesi arttıkça erken müdahale uygulanmadığında ölüm ile sonuçlanmaktadır. Kolesterol için en önemli öğün kahvaltı öğünüdür. Kolesterol neden yükselir? Kolesterol belirtileri nelerdir?

Kötü kolesterol kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Kolesterol seviyesi arttıkça erken müdahale uygulanmadığında ölüm ile sonuçlanmaktadır. Kolesterol için en önemli öğün kahvaltı öğünüdür. Kolesterol neden yükselir? Kolesterol belirtileri nelerdir?

KOLESTEROL NEDEN YÜKSELİR?

Kolesterol, zar hücrelerinin yanı sıra kanda da mevcuttur. Lipoprotein miktarı hayvansal kolesterolün az olması, fazla hayvansal yağ tüketildiğinde kötü kolesterol seviyesinin artışına sebebiyet vermektedir. Hayvansal kolesterol en çok dondurulmuş, hazır gıda ve trans yağ oranı fazla olanlarda bulunmaktadır. Bu besinler aracılığıyla hayvansal kolesterol kana karışarak kan akışını yavaşlatmaktadır. Bu olay damarlardaki yağ birikimini artırır. Karaciğerlerdeki toksinlerin atılmasını yavaşlatarak cildin altında yağ bezelerinin oluşmasına sebep olur. Vücut bu yağları yakamadığında ya da vücuttan atmadığında bu durum çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kolesterolün artışına sebep olan bir diğerproblem ise vücuttaki endojen üretiminin artmasıdır. Endojenin artmasının sebebiyse diyabet ve genetikte meydana gelen bozukluktur. 

KOLESTEROL BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Karaciğerin yağlanmasından kaynaklı yüz bölgesinde özellikle de göz çevresinde sarı renkli yağ bezelerinde artış 

– Yorgunluk ve halsizlik hissi

– Baş dönmesinde artış

– Yaraların erkenden iyileşememesi

– Cildin solgun görünümünde artış

– Vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen morarmalar

– Kol bacak ve ayakta uyuşmalarda artış

KOLESTEROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Kötü kolesterolün artması damar sertliği, damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu yüzden kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesi için erken müdahale şarttır. Doktor kontrolünde önerilen ilaçlarla kandaki ve organ zarlarındaki kolesterol oranları düşürülmektedir. Bunun dışında kalıtsal olarak yükselen kolesterol için ayrı bir ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kandaki kolesterol seviyesinin azalması için diyet yöntemi de uygulanmaktadır.

KOLESTEROL DÜŞÜREN BESİNLER NELERDİR?

– Kötü kolesterolü düzeltmede etkili çaylardan biri alıçtır. 

– Omega-3 zengini olan balık ve cevizde kolesterol seviyesini düşürüp kan akışını düzenlemektedir.

– C vitamini deposu olan biber damarlarda yağ birikmesini sağlayarak kolesterolün artmasını engeller.

– Günde bir salkım kırmızı üzüm kolesterolü düşürmede oldukça faydalıdır.

– Maydanoz, elma sirkesi, brokoli, enginar, domates ve greyfurt da kolesterolü düşürmektedir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.