DOLAR 32,5592
EURO 34,9748
ALTIN 2.448,66
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Kolajen Kaybı Nasıl Önlenir?

20.09.2020
A+
A-

En önemli görevleri organ ve dokuların daha sağlıklı olmalarını ve daha canlı kalmalarını sağlamaya yardım etmek olan kolajenler, son dönemde kozmetik sektörünün gözdesi haline geldi. Kolajen, özellikle cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Cilt ve saç sağlığını koruduğu bilinen kolojen, şampuan, krem ve losyonlarda çokça kullanılan bir madde. Peki kolajeni daha açık şekilde nasıl tanımlayabiliriz?

KOLAJEN HAKKINDA

Vücuttaki diğer protein oranlarına göre kolajen kütlece daha fazladır. Kolajen, insan vücudundaki tüm proteinin yaklaşık olarak üçte birini oluşturur. Kolajenin 28 farklı türü vardır.

Deri, tendon, bağ dokusu, eklem, diş, tırnak, saç ve kemiklerimiz de dahil, her organda aslında kolajen bulunur. Kolajenin varlığı organlardaki dokuları korumaya destek olur ve yıpranan dokuları onarıp yenileme görevini üstlenir.

Kolajen çeşitli hücreler tarafından salgılanır fakat asıl olarak bağ dokusu hücreleri kolajen salgılamaktadır. Bu, vücut dokularının fiziksel özelliklerini belirleyen karmaşık bir makromolekül ağdır.

KOLAJEN NE İŞE YARAR?

Dermiste ya da cildin orta katmanında, kolajen, üzerinde yeni hücrelerin büyüyebileceği fibroblast ismi verilen lifli bir hücre ağı oluşturmaya yardım eder. Ölü deri hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan kolajen, yaşın ilerlemesi ile vücut tarafından daha az üretilir. Kolajen azaldığında derinin yapısal bütünlüğü değişebilir, kırışıklıklar artabilir ve hatta eklem kıkırdağı zayıflayabilir. 

KOLAJENİ KORUMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR

Kolajen korumak için iyi yöntemlerden biri egzersiz yapmaktır. Düzenli destek yapmanız yararlı olur. Sağlıklı ve dengeli beslenin ve gerçek besinlerden protein, vitamin ve mineralleri almaya özen gösterin. Tüketmek için ideal yiyeceklerden bazıları da kemik suyu, yumurta, balık, fasulye gibi besinledir. A türevi olan retinol kullanmaktır alarak da vücuttaki kolajeni korumanız mümkün. Retinol yanında vitamin C serumlar da antioksidan etkisi oluşturur ve kollajen azalmasını önler.
Sigara kullanıyorsanız sigara bırakmak da kolajen azalmasını önler. Ayrıca güneşin zarar verici ışınlarından muhakkak korunun. Uyku düzeniniz ile şeker ve rafine edilmiş ürün tüketmemeye özen gösterin.

İLİşKİLİ HABERLER Kadınlarda Yaşlılık Belirtileri

Kadınlarda Yaşlılık Belirtileri

Kolajen Takviyesi İşe Yarar mı?

Kolajen Takviyesi İşe Yarar mı?

Kolajen Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?

Kolajen Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?

Yaşlılıkta Kas Kaybını Önlemek İçin C Vitamini Tüketin

Yaşlılıkta Kas Kaybını Önlemek İçin C Vitamini Tüketin

İLİşKİLİ GALERİLER Tırnaklara Sonbahar Geldi! Hangi Ton Ojeler Trend Olacak?

Tırnaklara Sonbahar Geldi! Hangi Ton Ojeler Trend Olacak?

Saçları Dalgalandırmanın Kolay Yöntemleri

Saçları Dalgalandırmanın Kolay Yöntemleri

Saç Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Saç Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Saç Uzatan Sağlıklı Besinler

Saç Uzatan Sağlıklı Besinler

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.