Kimler Kovid-19 Aşı Sertifikası Alamayacak?
Salgınla mücadelenin en önemli ayağı olan koronavirüs aşılarının artmasının üzerine, en çok merak edilen konulardan biri yine gündemde olan aşı sertifikaları. Peki kimler Kovid-19 aşı sertifikası alamayacak? İşte detayalar…
Dün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde en çok merak edilen konulardan biri olan aşı sertifikaları hakkında merak edilenleri cevapladı. Koca, sözlerine ‘İstediğimiz toplumsal bağışıklığa yaklaşılıyor’ diyerek başladı.
KİMLER KOVİD-19 SERTİFİKASI ALAMAYACAK?
Başarılı bir aşılama süreci geçirildiğini dile getiren Fahrettin Koca, öncelikle hastalığı geçirmiş olsa da, iki doz aşılarını yaptırmaları durumunda aşı sertifikaları alabileceklerini belirtti.
Yoğun çalışmalar sonrası istenilen toplumsal bağışıklığa yaklaşıldığını ifade eden Bakan Koca, ‘Başarılı bir aşı programı salgından kurtulmuş Türkiye demek. Bazı illerimiz aşı programına uyumda tam da istediğimiz ivmede ve toplumsal bağışıklığa yaklaşıyor. Her bir vatandaşımız bulunduğu ilin bağışıklık oranına katkıda bulunmak için bir an evvel aşı olmalıdır. Her gün salgın ile ilgili yeni haberler duymaya başlıyoruz. Bu durum çok uzun sürmeyecek. Yeni varyantlardan, mutasyonlardan haberler gelmeye devam edecek. Tüm gelişmeleri yakından takip ediyor, vatandaşımızı bilgilendirerek tedbirler alıyoruz’ dedi.
Koronavirüs sertifikası alamamak gibi bir durumun olmadığını, hastalığı geçirmiş kişilerin aşılarını olması durumunda sertifika alabileceklerini, ancak aşı yaptırmayanların sertifikadan muaf kalacaklarını belirten Fahrettin Koca, ‘Bugün gündem artık aşıdır. Hastalığı geçirmiş ve üzerinden 3 aydan uzun süre geçmiş vatandaşlarımız aşılarını olabilirler. Üçüncü doz aşı konusunda ise, inaktif aşı olan 50 yaş üzeri ve sağlık çalışanlarımız istedikleri aşıyı olabilirler’ şeklinde konuştu.
AŞILARINI YAPTIRANLAR SERTİFİKALARINI OLUŞTURABİLİR
Ülkeler arasındaki aşı sertifikası anlaşmaları hakkında da merak edilenlere değine Koca, ‘Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ile birlikte tüm ülkelerle görüşerek karşılıklı sertifika anlaşmaları imzalamaktadır. Buna göre ülkemizde hangi aşıyı yaptırmış olursanız olun anlaşma imzalanan ülkelerde aşı sertifikalarımız karşılıklı olarak tanınıyor. Aşı türünden bağımsız olarak sertifikalar karşılıklı olarak tanınmaktadır. Bu konuda aşı türü, sertifika açısından bir tercih sebebi değildir. Benzer şekilde hastalığı geçirmiş olan ve tek doz aşı yaptıran vatandaşlarımız da aşı sertifikasını E-Nabız ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulamalarımızdan oluşturabilirler. Vatandaşlarımız hastalığı geçirmiş olsalar da iki doz aşı yaptırarak da aşı sertifikasını oluşturabilirler. Dijital aşı sertifikası konusunda en öndeki birkaç ülkeden biriyiz’ dedi.