DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

‘Kilo alırım korkusuyla’ sigaraya devam etmeyin!

22.02.2020
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni, beyin hücrelerine hasar veriyor, cildi bozuyor, birçok organımızı olumsuz etkiliyor. Ve birçok kişi kilo almaktan korktuğu için bu zehri bırakmaya cesaret edemiyor. Sigarayı bırakırsam kilo alırım gibi asılsız bir inancın peşinde bilinçli veya bilinçsiz sigara içmeye ve zehirlenmeye devam ediyor. Fazla kilo almak günümüzde zaten kaçınılmaz. Kilo almamak için çaba göstermemiz gereken bir devirde yaşıyoruz. Sigarayı bırakınca kilo alanlar; sigara içme davranışını sürekli ve kontrolsüz yeme aktivitesine dönüştürenlerdir.

SİGARA İÇMEMEK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?

Canınız her sigara istediğinde el alışkanlığını, su içme hareketine dönüştürmelisiniz. Ne kadar su içerseniz metabolizmanız o kadar iyi çalışır,  dolaşımınız açılır.

Yemekten sonra bir avuç taze meyve yiyin. Böylece yemek sonrası sigara ihtiyacını meyve yeme faaliyetine dönüştürerek beslenme kalitenizi artırmış olursunuz.

Gün içine sigara içtiğiniz saatlere küçük atıştırmalıklar ekleyin. Dilim havuç, turp, göbek atıştırmak kolay, eğlenceli, vitamin mineral değeri yüksek pozitif bir atıştırmadır. 

Çay kahve bitki çayı içebilirsiniz

Kahve içmeyi bırakmayın, özellikle Türk kahvesi keyfinize devam edin.

Sigara içme isteğinizi baskılamayın. Sigara içtiğiniz boş saatlerinizde durup kendinizi sıkmak yerine dikkatinizi dağıtın, yürüyüş yapın.

SAĞLIKLI BESLENİN

Aç kalmayın. Açlık ve boşluk insanı her zaman zayıf düşürüyor. Sigarayı bırakma aşaması ise itiraf etmek gerekiyor ki zaten zayıf bir dönem. Bu dönemde bir de açlıkla mücadele etmeye çalışırken sonunda yenilip hızla kilo almaktan uzak durmak gerekiyor. Yeterli, dengeli beslenip kaliteli protein, kompleks karbonhidrat, akıllı yağ ile yeterli vitamin ve mineral içeren doğal yiyeceklere yönelmek, uzun süren açlıklardan, öğün atlamalardan ve abur cuburlarla yüklü hızlı yiyecek atıştırmalarından uzak durmalısınız. Yani sağlıklı beslenme ile ilgili tüm kurallar, sigarayı bıraktığınız dönem için de geçerli.

Süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum grubu yiyecekler tüketin. Bu grup bol kalsiyum içerdiği için sigara bırakılan dönemlerde yoğun görülen ödem problemine çözüm oluyor. Bununla birlikte, karbonhidrat, protein ve yağ içeriğinin dengeli olması ise çabuk doymak ve uzun süre tokluk hissi duymak açısından son derece etkili oluyor.

Siyah demleme çay için, çayınıza taze limon sıkın. Çayın içeriğindeki kafein, limonun içeriğindeki C vitamini, folik asit ile enzimler dinlenme molalarının kuvvetini ve etkisini güçlendiriyor.

Taze meyveler yiyin. Sigara tiryakileri taze meyve yemekten hoşlanmıyor. Bu durum sigaranın ağız florasında ve diş etlerinde yaptığı deformasyondan ileri geliyor. Sigaradan vazgeçip, yeni hayatınızın beslenme sistemine uyum sağlarken taze meyve tüketimini önemseyin. Gün içinde en az üç-dört porsiyon taze meyve yiyebilirsiniz.

Sigarayı bırakınca hayatınız değişecek. Her geçen gün aktivitenizi artırın. Akciğerler temizlendikçe nefes almak, spor yapmak kolay olacak. Unutmayın alışkanlıklar anahtarları kaybolmuş kelepçedir. Sigara içme alışkanlığının kelepçesini kırıp kurtulurken sağlıklı alışkanlıklara yönelin. 

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.