DOLAR 32,3943
EURO 34,5746
ALTIN 2.380,12
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Kıdem tazminatı tartışmaları sürüyor

29.06.2020
A+
A-

Yeni Asır Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre hükümet, kıdem konusunda yapılacak düzenleme ile işverenle birlikte işçinin de haklarını iyileştirmeyi hedefliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı hakkını birilerinin insafına bırakmadan daimi ve garantili bir sisteme bağlamaktır” derken, çalışanların yüzde 66’sı mevcut sistemde kıdemini alamadıklarını vurguluyor.

Erdoğan, 16 Haziran’da Beştepe’de TOBB, TİSK, Türk-İş ve Yargı-İş genel başkanlarıyla yaptığı iki saatlik toplantıda kıdem konusunda istikrarlı olduklarını, itirazlarını süreyi uzatmadan ekonomi yönetimine iletmelerini, mutabakata varılmış bir modelle gelinmesini istedi.

İKİ KİŞİDEN BİRİ MAĞDUR

● Her iki çalışandan biri kendisi ve yakınlarının kıdem konusunda sorun yaşadığını ifade ediyor. ● Çalışanların Yüzde 49’u işverenin kıdem ödememek için çalışanlarını açıklanmış sürelerde girdi-çıktı yaptığını belirtiyor. ● Kıdemde en büyük sorun sanayi sektöründe yaşanıyor. ● Kıdem tazminatını alamayan ya da eksik alanların yüzde 96’sından fazlası dava açmaktan kaçınıyor. ● Çalışanların yüzde 42’si kıdem hakkının yanmaması için iyi koşullarda yeni meslek tekliflerini kabul etmediğini belirtiyor. ● İşverenlerin de yüzde 77.6’sı mevcut sistemden şikayet ederken, yüzde 75’i tek seferde ve toptan ödemenin parasal güçlüğe neden olduğunu ifade ediyor.

İŞKUR DA KIDEMİ SORDU

İŞKUR iş başvurusunda bulunanlara kıdem tazminatını sordu. Yüzde 78.6’sı işveren göre işten çıkarıldığını, yüzde 21.5’i istifa ettiğini, yüzde 57’si kıdem tazminatı alamadığını bildirdi. İş arayan gençlerin birçok mevcut kıdem sisteminden hoşnut olmadığını, yeni bir düzenlemeye gereklilik olduğunu ifade etti.

KIDEMDE 8 ÖNEMLİ BAŞLIK

■ İşsizlik Fonu devam edecek. ■ Şirket iflas etse de kıdem yanmayacak. ■ Yeni meslek bulan hesabı taşıyacak. ■ Geriye dönük haklar korunacak. ■ Düşük kıdem önlenecek. ■ Bir yıla bir ayda azalma değil artma olacak ■ Patronun istihdam maliyeti düşecek. ■ İstifada haklı neden aranmayacak.

TÜM HAKLAR KORUNACAK

Birikmiş kıdem tazminatına ilişkin hiçbir yeni düzenleme yapılmayacak, çalışan kıdem tazminatını adalet edecek şekilde işten çıkarıldığında geçmiş kıdem tazminatını alacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları benzer şekilde korunacak. Çalışanın bu tarihten önceki egzersiz sürelerine ilişkin kıdem tazminatına ilişkin hakları güvenceye alınarak karma Bütünleyici Emeklilik Sistemi’ne geçiş yapılacak. Dolayısıyla 1 Ocak 2022’den sonradan kıdem tazminatını adalet edecek şekilde işten ayrılan çalışan, geçmiş kıdem tazminatını alabilecek, ayrıca yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.

EMEKLİLİK İÇİN VAKIT VE YAŞ

Çalişan bir gün bile çalışmış olsa kişisel fon hesabındaki hakkı saklı olacak. İşveren göre işten çıkarılmış olsa bir jurnal çalışması karşılığı TES katkısı hesabında duracak. Bütünleyici emeklilik yaşı 60 olarak belirlendi fakat emekli edinmek için herhangi bir zaman şartı bulunmuyor. Çalışan adına ödenen katkılar kişinin bireysel fon hesabında yer aldığı için her çalışan emeklilik yaşını doldurduğunda hesabındaki birikime yargı kazanmış olacak. Başka bir deyişle 5 yıl çalışana da 30 yıl çalışana da 60 yaşını doldurduğunda kişisel fon hesabındaki birikim dahilinde ödeme yapılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.