DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Osmanlı Şerbetlerinin Tescillenmesi: Geleneksel Ürün Adı

Osmanlı şerbetlerinin köklü geçmişi ve geleneksel ürün adı tescillenmesi hakkında bilgi edinin. Türk kültürünün zenginliğine tanıklık edin!

03.04.2025
A+
A-

Osmanlı mutfak kültürü, Türk gastronomisinin önemli unsurlarından birini oluşturan Osmanlı şerbetleri, Türkiye genelinde “Geleneksel Ürün Adı” olarak tescillenmek için Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle önemli bir adım atmıştır. Bu yılbaşında TÜRKPATENT’e yapılan başvuru ile Osmanlı Devleti döneminde imarethanelerde “şerbethane” adı verilen özel alanlarda hazırlanan “Osmanlı şerbetleri”nin tescillenmesi hedeflenmektedir. Bu süreçle, şerbetlerin korunması ve tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

BŞEÜ Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, Osmanlı şerbetinin Türkiye genelinde geleneksel bir ürün olarak tescillenmesi için başvuruların tamamlandığını belirtti. Kaplan, Bilecik’in Osmanlı’nın kuruluş şehri olması nedeniyle böyle bir başvuru yaptıklarını ifade etti.

Kaplan, Türk mutfak kültüründe 200’den fazla şerbet çeşidinin bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Osmanlı şerbeti, içerdiği zengin baharat ve bitkisel bileşenler sayesinde yalnızca bir içecek olmanın ötesinde, sağlık açısından da önemli katkılar sunmaktadır. Osmanlı döneminde şerbetler, hem saray mutfağında hem de halk arasında yaygın olarak tüketiliyordu. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi olan bu içecekler, mide ve bağırsak sağlığını destekleyici özellikleriyle dikkat çekmektedir.”

Kaplan, Osmanlı şerbetinin temel bileşenleri arasında gül yaprakları, hibiskus, zencefil, zerdeçal, tarçın ve karanfil bulunduğunu belirtti. Osmanlı döneminde şeker yerine bal veya pekmezle tatlandırılan bu şerbetler, kan şekeri dengesini koruyucu ve antioksidan özellikleriyle bilinir. Kaplan, söz konusu dönemde şerbetlerin ramazan ayında tüketiminin arttığını hatırlatarak, “Gün boyu süren açlığın ardından ani kan şekeri yükselmelerini engelleyen bu şerbetler, sağlıklı bir sindirim süreci için de oldukça faydalıdır.” dedi.

Türk toplumunda şerbetin yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda kültürel bir simge olarak da önemli bir yer tuttuğunu belirten Kaplan, “Osmanlı şerbetleri, sosyal ve kültürel yaşamda önemli bir rol oynamaktadır.” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.