DOLAR 36,1010
EURO 37,8162
ALTIN 3.389,81
BIST 9.914,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 10°C
Paz 6°C
Pts 7°C

Kendilik Algısı ve Önemi

Kendilik algısı, bireyin kendisini tanıma ve anlama yeteneği olarak tanımlanır. Bu kavramın önemi, bireyin benlik saygısı ve özgüvenini geliştirmesinde büyük rol oynar.

28.03.2024
A+
A-

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, sahte bir “mükemmel kendilik algısı”nın çocuğu, genci güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini belirtiyor. Kendilik algısı, bir kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu olarak psikoloji literatüründe yerini almıştır.

Kendilik Algısının Oluşumu

Kendilik algısı, kişinin diğerleriyle olan etkileşiminde, kendisi ile olan ilişkisinde, yaşamda seçtiği yollar ve verdiği kararlarda büyük ölçüde etkilidir. Kişinin kendisini nasıl algıladığı, yetişme koşullarında ebeveynlerinin, önemli diğer yetişkinlerin ve akranların tepkileriyle çok bağlantılıdır. Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarında olumlu kendilik algısı oluşturmaya çalışırken psikolojilerini bozabileceklerine dikkat çekmektedir.

Kendilik Algısının Sağlıklı Gelişimi

Örnek, sağlıklı bir kendilik algısı için çocukluktan itibaren yetişkinlerin çocukla olan iletişimlerine dikkat etmesi gerektiğini belirtmektedir. Gerçekçi bir kendilik algısı oluşturmanın, çocuğun güçlü yönlerini parlatırken geliştirilmesi gereken yönlerini de konuşarak ilerlemenin önemine vurgu yapmaktadır. Sahte bir mükemmellik algısının çocuğu kırılgan hale getirebileceğini ve gerçeklikten uzaklaşmış bir olumlu kendilik algısının hayal kırıklığına yol açabileceğini ifade etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.