Kendilik Algısı ve Önemi
Kendilik algısı, bireyin kendisini tanıma ve anlama yeteneği olarak tanımlanır. Bu kavramın önemi, bireyin benlik saygısı ve özgüvenini geliştirmesinde büyük rol oynar.
Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, sahte bir “mükemmel kendilik algısı”nın çocuğu, genci güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini belirtiyor. Kendilik algısı, bir kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu olarak psikoloji literatüründe yerini almıştır.
Kendilik Algısının Oluşumu
Kendilik algısı, kişinin diğerleriyle olan etkileşiminde, kendisi ile olan ilişkisinde, yaşamda seçtiği yollar ve verdiği kararlarda büyük ölçüde etkilidir. Kişinin kendisini nasıl algıladığı, yetişme koşullarında ebeveynlerinin, önemli diğer yetişkinlerin ve akranların tepkileriyle çok bağlantılıdır. Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarında olumlu kendilik algısı oluşturmaya çalışırken psikolojilerini bozabileceklerine dikkat çekmektedir.
Kendilik Algısının Sağlıklı Gelişimi
Örnek, sağlıklı bir kendilik algısı için çocukluktan itibaren yetişkinlerin çocukla olan iletişimlerine dikkat etmesi gerektiğini belirtmektedir. Gerçekçi bir kendilik algısı oluşturmanın, çocuğun güçlü yönlerini parlatırken geliştirilmesi gereken yönlerini de konuşarak ilerlemenin önemine vurgu yapmaktadır. Sahte bir mükemmellik algısının çocuğu kırılgan hale getirebileceğini ve gerçeklikten uzaklaşmış bir olumlu kendilik algısının hayal kırıklığına yol açabileceğini ifade etmektedir.