Kemikler İçin Gerekli 7 Vitamin
Sağlıklı ve doğru beslenme şekli birçok sağlık problemini engeller. Doğru uygulanan beslenme kemik yapısı için de önemlidir. Peki, kemik sağlığı için ne tüketilmeli? Detaylar haberimizde…
Sağlıklı ve doğru beslenme şekli birçok sağlık problemini engeller. Doğru uygulanan beslenme kemik yapısı için de önemlidir. Özellikle kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesini yaşamamak ve kemikleri güçlü bir hale getirmek için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D, omega-3 bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesi önerilir.
SAĞLIKLI KEMİKLER İÇİN…
Kalsiyum: Kemikler için bütünleyici bir etkisi vardır. Kalsiyum içeren besinler ise; süt ve süt ürünleri, balık, soya fasulyesi, badem, ceviz, fındık, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir.
A vitamini: Kemik gelişimine yararı oldukça fazladır. Turuncu renkli besinler, süt, yumurta, balık, karaciğer, brokoli, kivi, erik ve incir A vitamini açısından oldukça zengindir.
Magnezyum: Kemik gelişimi denildiğinde akla ilk kalsiyum gelir. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, rafine edilmemiş tahıl taneleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler faydalı magnezyum deposudur.
Çinko: Sağlıklı kemik gelişimi için olmazsa olmazdır. Deniz ürünleri, kırmızı et, mantar, ceviz, badem, fındık, fasulye, bulgur ve bezelye yüksek oranda çinko içerir.
Potasyum: Kemikler için mühimdir. Günlük olarak tüketilmesi gereken potasyum miktarı 3,5 gramdır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu patates, kuru kayısı, sakız ve somon balığı, yoğurt, avakado potasyum açısından oldukça zengindir.
D vitamini: Kemik sağlığı D vitamini çok önemlidir; balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, ton balığı, somon, sardalya, uskumru, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini deposudur.
K vitamini: K vitamini kemik dostudur; yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, bürüksel lahanası, maydanoz, kuş konmaz, brokoli, şalgam, pancar yaprağı, bamya, marul, tahıllar, tereyağı, peynir, yumurta, karaciğer, soya fasulyesi, yeşil çay, yaban mersini, kuru erik, kivi ve havuç yüksek miktarda K vitamini içermektedir.