Kastamonu Üniversitesi’nde Sarımsak Araştırması: Çiğnenmeden Faydası Yok
Kastamonu Üniversitesi’nde yapılan sarımsak araştırması, çiğnenmeden tüketilmesinin faydasını sorguluyor. Sarımsağın sağlık üzerindeki etkileri ve doğru tüketim yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinin.
Kastamonu Üniversitesi’nde Sarımsak Üzerine Önemli Araştırma
Kastamonu Üniversitesi’nde (KÜ) gerçekleştirilen bir çalışma, yutularak tüketilen sarımsağın beklenen sağlık yararlarını sağlayamayacağını ortaya koydu. Araştırmalar, insan vücuduna faydalı maddelerin açığa çıkabilmesi için sarımsağın mutlaka çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Sürdürülebilir Tarım ve Tabii Bitki Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Servet Kefi, sarımsağın çeşitli sağlık yararlarına sahip olduğunu belirtti.
Kefi, “Sarımsak, halkımız tarafından ateş ve tansiyon düşürücü, kurt düşürücü etkileriyle biliniyor. Bunun yanı sıra, en önemli faydası nezle tedavisinde ve solunum ile sindirim sisteminin iyileştirilmesinde kullanılmasıdır. Yurt dışında yapılan bilimsel araştırmalarda, sarımsağın antiparazitik, antibakteriyel, antimikotik, antiviral, antikonserojen ve antioksidan gibi birçok etkisi olduğu gösterilmiştir.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Kefi, sarımsağın içindeki alisin maddesinin etkili olabilmesi için sarımsağın mutlaka ezilmesi, kesilmesi veya çiğnenmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda şu önerilerde bulundu:
- Sarımsağın kesilmesi, ezilmesi veya çiğnenmesi, içindeki etken maddelerin açığa çıkmasını sağlar.
- Halk arasında sadece kokusundan kaçınıldığı için sarımsak dişinin bütün olarak yutulması yaygındır.
- Ancak, sarımsağın tedavi edici özelliğini ortaya koyabilmesi için yukarıdaki yöntemlerden biri uygulanmalıdır.
- Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri varken, sarımsağın tek yan etkisi sadece kokusudur.
- Eğer sarımsağı bütün olarak yutarsak, alisin açığa çıkmadan mideye gidecek ve etkisini gösteremeyecektir.
- Bu nedenle, halkımız kokusunu dert etmemeli; sarımsak ya kesilmeli ya da ezilerek yoğurtla birlikte tüketilmelidir.
Sarımsağın H1N1 Gribine Etkisi
Sarımsağın antiviral etkisinin H1N1 virüsüne karşı da önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Kefi, “Günümüzde sıkça rastlanan ve halkımızın gündeminde olan H1N1 virüsü, antibiyotiklerle etkisiz hale getirilemiyor. Ancak sarımsak, gösterdiği antiviral etkisiyle H1N1 gribinin tedavisinde kullanılabilecek en önemli bitkisel kaynaklardan biridir. Sarımsak tüketimi sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı direncimizi artırabiliriz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.