Karaciğer Nakliyle Hayata Dönen Genç Emrah’ın Hikayesi
Karaciğer nakliyle hayata dönen genç Emrah’ın dokunaklı hikayesini keşfedin. Umut, mücadele ve yeni bir başlangıç için ilham verici bir yolculuğa hazır olun. Emrah’ın yaşam mücadelesi sizleri derinden etkileyecek.
Karaciğer Nakli Bekleyen Genç, Dayısının Yardımıyla Hayata Döndü
İSTANBUL – 10 yıldır karaciğer rahatsızlığıyla mücadele eden 18 yaşındaki Emrah İlhan, anne ve babasının organlarının uygun olmaması sonucu dayısı sayesinde sağlığına kavuştu. Gerçekleştirilen nakil ameliyatı ile yeni bir hayata adım atan genç, “Şu an dincim, dışarı çıkmak, hava almak ve insan yüzü görmek istiyorum. Eskiden dışarıyı görmek istemiyordum” dedi.
Mardin’de yaşayan Emrah İlhan, uzun yıllardır süren karaciğer rahatsızlığı nedeniyle birçok sağlık merkezinde tedavi arayışına girdi. Sonunda, bir doktorun koyduğu karaciğer yetmezliği tanısı sonrası 18 yaşındaki genç ve ailesi İstanbul’a gelerek Biruni Üniversite Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda, anne ve babasının karaciğerinin nakil için uygun olmadığı belirlendi. Bunun üzerine, İlhan’ın yakınları karaciğerini bağışlamak için gönüllü oldu. 44 yaşındaki dayısı Sadık Akyol’un karaciğeri nakil için uygun bulundu ve Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Halil Erbiş tarafından başarılı bir nakil operasyonu gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası Emrah İlhan, sağlığına kavuştu.
“Nakilden Başka Şansı Yoktu”
Operasyonun detayları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Halil Erbiş, “Son dönemlerde hastanın gözlerinin ve vücudunun sararması üzerine başvurduğu hekim, karaciğer yetmezliği teşhisi koydu. Bu nedenle hasta, karaciğer nakli için buraya yönlendirildi. Yapılan tetkiklerde karaciğerinin son dönem yetmezlik aşamasına geldiği ve nakilden başka bir şansının kalmadığı anlaşıldı. Tetkikler sonucunda dayısının tüm tahlilleri karaciğerini bağışlaması için uygun çıktı. Bu yüzden dayısından karaciğer naklini gerçekleştirdik. Artık hastamız taburcu olabilecek durumda. Önceki hastalık durumu ve görüntüsü geride kaldı. İnşallah bundan sonraki hayatına sağlıklı bir birey olarak devam edecek” dedi.
Erbiş, dayı ve yeğenin normal bir yaşam sürebileceğini belirterek, “Dayısını taburcu ettik. Hayatına eskisi gibi devam edecek, kendi işlerini yapabilecek. Yeğeninin ise bizim kontrolümüzde belirli ilaçlar kullanması gerekecek. Kontrolümüzde normal bir hayat sürdürecek” şeklinde konuştu.
“Organ Bağışının Önemi”
Organ bağışının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Halil Erbiş, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Karaciğer ve böbrek naklinin aslında kadavradan yapılması çok daha ideal. Ancak ülkemizde organ bağışı yeterli seviyede değil. Bu nedenle, canlıdan karaciğer ve böbrek nakli oranı çok daha yüksek. Kadavradan organ nakli oranı ise yüzde 10’un altında kalıyor. Yüzde 90’dan fazlası canlıdan nakil ediliyor. Organ havuzu, kadavra havuzu geniş olan ülkelerde bu oran tam tersi. Beyin ölümü gerçekleşen yakınlarımızın organlarını bağışlamaktan çekinmemeliyiz; çünkü bugün başkalarının ihtiyaç duyduğu organlara, yarın biz de ihtiyaç duyabiliriz.”
“Ameliyat Olacağıma Hiç İnanmıyordum”
Yaşadığı mutluluğu dile getiren Emrah İlhan, “Yıllardır acılardan dolayı işkence çekiyordum. Dayımdan Allah razı olsun. Ameliyat olacağıma hiç inanmıyordum, beklemiyordum. Ameliyatımızı olduk ve tedavimiz devam ediyor. Bir ay önceki halime bakıyorum, bir de şu anki halime. Şu an dincim, dışarı çıkmak, hava almak ve insan yüzü görmek istiyorum. Eskiden dışarıyı görmek istemiyordum; hep içeride yatmak istiyordum. Şimdi dışarıyı görmeye çok hevesliyim” şeklinde konuştu.
“Yeğenim Sağlığına Kavuştu, Mutluyuz”
Yeğenine karaciğerini veren dayı Sadık Akyol, doktorlar ve tüm hastane personeline teşekkür ederek, “Onların sayesinde yeğenim sağlığına kavuştu. Mutluyuz. Hem doktorumuzun hem hemşirelerin hem de tüm hastane personelinin emeği var. Hepsine teşekkür ediyoruz” dedi.