DOLAR 32,5168
EURO 34,7889
ALTIN 2.421,88
BIST 9.721,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

01.07.2021
A+
A-

Karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanmasının sebepleri nelerdir? Karaciğer yağlanmasının önüne nasıl geçilir? Hangi besinler karaciğer yağlanmasının etkisini azaltır? Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir? Tüm detaylar haberimizde…

Karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanmasının sebepleri nelerdir? Karaciğer yağlanmasının önüne nasıl geçilir? Hangi besinler karaciğer yağlanmasının etkisini azaltır? Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir? İşte karaciğer hakkında bilmek istediklerinizi sizin için derledik.

Karaciğer sindirim sistemi ve metabolizma adına önemli bir yere sahip ve yağlanma şikayetlerine karşılık sistemlerde sorun yaşanabilir. Bunun için ciğer yağlanmasına ne iyi gelir öğrenmek ve uygulamak faydalı olacaktır. 

Genel olarak gün içinde hareketin az olması ve bununla birlikte düzenli ve sağlıklı beslenmenin de olmaması karaciğer yağlanmasına neden olacak sebeplerin başında gelmektedir. Aynı zamanda çok fazla hazır paket gıda ile beslenmek karaciğerin yağlanmasının nedenleri arasında yer almaktadır.

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR?

Karaciğerin normal yağ içeriği yaklaşık yüzde 10’dur. Bu oranın daha fazla olmasıyla karaciğerde yağlanmaya neden olmaktadır. Son araştırmalar, aşırı yağlı ve şekerli hazır yemek tüketiminin obezite ve karaciğer yağlanmasında artışa neden olduğunu göstermektedir. Üstelik karaciğerin kendini yenileyebilmesi için doğru besinler alınması çok önemlidir.

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDEN OLUR?

Karaciğer yağlanması şikayetleri başta sindirim ile ortaya çıkar. Aynı zamanda fazla kilo alımı boy gösterir. Bu şikayetler neden oluşur merak edenlere:

– Karbonhidrat tüketiminin fazla olması nedenleri arasında.

– Alkol tüketiminin fazla olması da bu durumu tetikler.

– Obezite ve az protein tüketmek nedenleri arasında.

– Yüksek tansiyona sahip olanlarda da sık sık boy gösterir. 

– Hareketsiz yaşam bunlar arasında yerini almıştır. 

– Kısacası sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersizler önemli bir yere sahip. Ve bu düzene uyum sağlayanların ciğer yağlanması ile karşı karşıya kalması mümkün olmaz. Kalanlar ise ciğer yağlanmasına ne iyi gelir dikkate alabilir ve hızlı bir şekilde uygulamaya başlayabilir.

Karaciğer yağlaması önüne geçilmezse siroz ya da kanser gibi hastalıkların görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle uzmanlar karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için, karaciğer dostu besinler tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki, karaciğer sağlığı için hangi besinleri tüketmek gerekir? İşte detaylar…

Türkiye’de her 5 kişiden birinde karaciğer yağlanması görülüyor. Karaciğer yağlanmasının birçok çözümü bulunuyor.. Bu yollardan biri de bitkisel çözümler. 

KARACİĞER YAĞLANMASINA İYİ GELEN ÇAYLAR HANGİLERİ?

Karaciğer yağlanması adına etkili birkaç bitki çayından söz etmek gerekir. Düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde yağlanmaya iyi gelen birden fazla bitki çayı bulunuyor. Bunlar nelerdir merak edenlere:

Yeşil Çay 

karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler

Gün içerisinde maksimum 2 kere olacak şekilde yeşil çay tüketilebilir. Öyle ki akciğer yağlanmasına karşı mucizevi bir etkiye sahiptir. Yağı bloke ettiği için uzmanların tavsiye ettiğini belirtmek gerek.

Zerdeçal 

karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler

Şifa deposu olan zerdeçal da arkasından gelen faydalı çaylardan bir tanesidir. Günde 1 adet içmeniz yeterli. Antioksidan olan çay, sindirimi destekler ve yağlanma şikayetlerine son verir. Ciğer yağlanmasına ne iyi gelir merak edenler:

– Öncelikle düzenli olarak bitki çayları tüketebilir.

– Bol bol sıvı tüketerek şikayetlere son verebilir.

– Ciğer yağlanması adına gün içerisinde sık sık sıvı tüketmek önemli. Bu kahve ya da çay olarak ele alınmamalı. Bitki çayları ve saf su ile yağlanmanın önüne geçmeniz mümkün olacaktır.

SAĞLIKLI BESLENME ÖNEMLİ!

Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan karaciğerin yenilenmesinde sağlıklı beslenme büyük bir önem taşıyor. Toksinleri atarak yenilenmeyi sağlayan bazı besinler, karaciğer sağlığını doğrudan etkiliyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, karaciğeri koruyan besinleri bizler için açıkladı.

KARACİĞER YAĞLANMASINA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Sadece bitki çaylarını ele almak yeterli olmaz. Haricinde limon bunlar arasında başı çeker. C vitamini deposu olan limon, bir bardak suyun içerisine sıkılabilir. Düzenli olarak tüketilmesi halinde yağlanmaya iyi gelir. Karaciğer yağlanması için akabinde:

– Ilık bir suya eklenen elma sirkesi de faydalı olacaktır.

– Günde 2 kere tüketilen sirkeli su, yağlanmanın önüne geçer.

– İsteyenler tatlandırmak adına bardağın içerisine bal ekleyebilir.

Farklı olarak yağ birikimine karşı olan karahindiba tercih edilebilir. Yine özel bir kür hazırlamanız ve gün içerisinde tüketmeniz halinde faydalarını görmemeniz imkânsız. Şöyle ki:

– Sıcak suya eklenen karahindiba birkaç dakika demlenmeli.

– 1 çay kaşığı kadar bal atılmalı.

– Ilık olacak şekilde günde 1 defa tüketilebilir.

1 – 2 hafta kadar tüketmeniz halinde ciğer yağlanması şikayetleri son bulacaktır. Kısacası yiyeceklerden ziyade bitkilerin faydalı olduğu ve çay olarak tüketilmesi önerilmekte.

AKDENİZ TİPİ BESLENİN

– Hayatınızda her zaman yeşillik olsun, sofranızda yeşil sebze ve meyveleri, su ürünlerini eksik etmeyin. 

– Omega-3, Selenyum, Glutation, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır ve bunlardan tüketmeye özen gösterin. 

– Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi besinleri daha çok tüketin. 

– Mideyi çok yemekle doldurmak ve yemeğin üstüne meyve yemek, sindirim için beklerken meyvelerin fermente olmasına ve etil alkol üretimine neden olur.

– Balık eti, sebze, meyve, tahıl ve süt ürünlerini içeren Akdeniz diyeti, karaciğer yağlanması riskini azaltır. 

– Tavuk yeneceği vakit muhakkak derisi ayrılmalıdır. 

– Katkı maddesi ve tatlandırıcılardan uzak durulmalı. Limonlu ılık su  içilirse toksinlerin atılmasına destek olur.

YULAF EZMESİNE ŞANS VERİN

karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler

Çok fazla tüketmesek de yulaf ezmesi lif bakımından oldukça zengin bir besindir ve sağlık için çok önemlidir. Özellikle güne sağlıklı ve güzel bir başlangıç yapmak için yulaf çok ideal bir besindir. Yüksek lif içeriğiyle kilo kaybına ve yönetimine destek olur. Karaciğer yağlanmasından uzak durmanın en iyi yolu karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak ve kilo almamaktır.

YEŞİL ÇAY TÜKETİN

Antioksidan bakımından zengin olan yeşil çay, kateşin içerir. Kateşin bazı kanser türlerine ve yağlanmaya karşı karaciğeri savunur ve korumaya yardımcı olur. Bu noktada soğuk olandan ziyade sıcak yeşil çay içmekte yarar vardır. Çeşitli çalışmalarda yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek oranda alan grupların total, deri altı karın yağlarında ve trigliseridlerinde büyük düşüş görülmektedir.

KAPARİ TÜKETİN 

Adını pek duymadığınız kapari meyvesi, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde tam bir şifa deposudur. Karaciğerde yağlanmayı önlediği gibi aynı zamanda trombositi arttırdığı için kanser tedavisinde de tüketilmesi önerilir.

Kapari diğer adıyla gebre otu, ülkemizde Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilen bir bitkidir. Her ne kadar mutfağımızda bilinirliği ve tüketimi az olsa da şifasından faydalanmak için sofralarınızda mutlaka yer alması gereken besinlerin başında gelir.

Kapari, trombosit sayısını arttırdığı için kanser hastaları için oldukça şifalı bir meyvedir. A ve E vitamini başta olmak üzere vitamin yönünden oldukça zengin olan kapari bitkisinin MS hastalığına iyi geldiği de bilinmekte. Kapari, içerdiği flavonoid maddesi sayesinde yüksek oranda antioksidan içeren bir besindir. Bu sayede vücuttaki tüm serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Yüksek lif oranı sayesinde karaciğer yağlanmasının önüne geçerek mevcut olan karaciğer yağlanmasının da azalmasına katkı sağlar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenler, tokluk hissi sağlar ve vücuda enerji verir, yorgunluk hissini azaltır. Böbrek taşı tedavisinde, mide bağırsak sorunlarında kapari bitkisinin mucizevi faydalarından yararlanılır.

Vücut sağlığını koruyan en önemli aktivitelerin başında egzersiz yapmak gelir. Egzersiz esnasında salgılanan endorfin hormonu, stresin eksilmesini ve kendinizi mutlu etmenizi sağlar. Bu nedenle haftada 3-4 gün, en az 45 dakika tempolu yürüyüş şart. 

AVOKADO BOLCA TÜKETİLMELİ  

karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler

Avokado ise vücuda sağlıklı yağ alınması için en uygun meyvedir. Kola ve şekerli meyve sularından uzak durulmalı Bilinçsiz ilaç kullanımı da karaciğerin iflasına neden olabilir.

Sağlıklı yağ alımı için en uygun sebze olarak bilinen avokado, özellikle içerdiği omega 6 ile karaciğer yenilenmesini sağlar ve hücrelerin toparlanmasına yardımcı olur. Avokado genellikle salatalarda ya da limon sıkılarak direkt tüketilebilir.

DOĞAL İLAÇ SARIMSAK  

Bir diş sarımsak, bir avuç ilaçtan daha çok tıbbi özellik taşır. Bağışıklık sistemine iyi gelir. Vücudu bakteri ve virüslere karşı kalkan gibi korur. Ayrıca sarımsak içerdiği sülfürle karaciğerin işlevine destek olan enzimlerin üretilmesini sağlar.

En iyi antioksidanlardan biri olan sarımsak, karaciğerin yenilenmesinde oldukça önemli bir besindir. Sarımsak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Antioksidan, allicin ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sarımsağın içerdiği sülfür de karaciğerin işlevine yardımcı olan enzimlerin üretilmesine destek olur.

HEM ÜZÜM HEM DE ÇEKİRDEĞİNİ YİYİN

Sağlıklı bir karaciğer için vazgeçilmez bir diğer besin de üzümdür. Üzümün hem kendisi hem de çekirdeği karaciğer sağlığı için önemlidir. Yapılan pek çok araştırma üzüm çekirdeğinin karaciğer hasarları üzerinde olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir.

KARACİĞER DOSTU HİNDİBA

Hindiba yaprakları: karaciğer dostudur ve karaciğeri koruyucu etkisi vardır. Salata içinde ya da çayı yapılarak tüketilebilir. Vitamin yönünden zengin hindiba; sodyum, potasyum ve kalsiyum içerir. Karaciğerde meydana gelebilecek problemler üzerinde etkilidir ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etkileri vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.