DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kara Havacılık Okulu’nda İHA Pilotluğu Eğitimi ve Detaylar

Kara Havacılık Okulu’nda İHA pilotluğu eğitimi hakkında detaylar, kurs içeriği ve kariyer fırsatlarıyla ilgili bilgilere ulaşın. Hemen öğrenin!

03.05.2025
A+
A-

Helikopter ve Planör Eğitimlerinin Ötesinde, İHA Pilotlarının Yetiştirildiği Kara Havacılık Okulu Kamuoyuyla Buluştu

Kara Havacılık Okulu, yalnızca helikopter ve planör eğitimleriyle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda insansız hava aracı (İHA) pilotlarının yetiştirildiği önemli bir merkez haline geldi. Kapılarını basına açan okulda, 18 haftalık zorlu eğitim sürecinde alınan teorik ve pratik eğitimler yakından gözlemlendi ve detaylıca görüntülendi.

18 Haftalık Eğitim Süreci ve İçeriği

İHA ve SİHA Uçuş Eğitim Kurulu’nun sorumluluğunda gerçekleştirilen eğitimler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı İHAS (İHA ve SİHA) kadrolarında görev yapacak, 7/24 keşif, gözetleme, hedef tespiti, hassas atış ve hasar tespiti gibi kritik görevleri üstlenecek pilotlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Binbaşı seviyesindeki eğitimciler, bu kursların yılda üç dönem halinde düzenlendiğini ve toplamda 720 ders saati eğitim verildiğini belirtti.

Bu kurslarda, 10 hafta temel safha, 5 hafta acil durum ve 3 hafta taktik safhadan oluşan eğitimler, özellikle 53 saatlik İHA uçuşu ve pilotaj yeteneklerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Kursiyerlerin temel safha sonunda yalnız uçuş yapabilecek seviyeye ulaşmaları hedefleniyor. Ayrıca, eğitim programı, en zorlu koşullarda bile kursiyerlerin en iyi İHA pilotu olmalarını sağlamak amacıyla titizlikle tasarlandı.

‘Daima Hazırız’ – Kursiyerlerin Görüşleri

Kursiyerlerden Muhabere Üsteğmen, eğitimlerle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bize verdiği görevleri en iyi şekilde yerine getirmek amacıyla yoğun bir eğitim alıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin muharebe sahasındaki en kritik unsurlarından biri olan İHA sistemlerinde yorulmadan çalışmaya ve görev yapmaya hazırız.”

Gerçek Uçuş Öncesi Simülasyonlar ve Modern Eğitmenler

Temel eğitimleri tamamlayan kursiyerler, gerçek uçuşlara başlamadan önce simülasyon odalarında, gerçek duruma çok yakın uçuş ve acil durum senaryolarıyla pilotaj becerilerini pekiştiriyor. Modern uçuş simülatörleri kullanılarak, acil durumlar risksiz ve ekonomik şekilde gösteriliyor ve uygulamalı hale getiriliyor. Bu eğitimler, Türk Silahlı Kuvvetleri İHAS personelinin başarısında büyük rol oynuyor.

Uçuş Öncesi Kontroller ve Güvenlik

İHA’ların uçuş öncesi son kontrolleri, Yer Kontrol İstasyonu’nda ayrıntılı şekilde öğretmenler tarafından anlatılıyor. Simülatörle desteklenen eğitimler, gerçek uçuşlarda yaşanabilecek tüm olası durumların en iyi şekilde yönetilmesini sağlıyor. Uçuş öncesi brifinglerde, görevin detayları titizlikle planlanıp, bütün sorular cevaplandırılıyor ve görevin başarıyla tamamlanması için hazırlıklar tamamlanıyor. Bu sayede, pilot adayları uluslararası hava sahasında ve farklı koşullarda güvenle uçuş yapma kabiliyetine erişiyor.

İHA’ların Özellikleri ve Görevleri

İHA’lar, muharebe sahalarında önemli katkılar sağlayan ve teknolojik açıdan oldukça gelişmiş araçlar olarak öne çıkıyor. Yüzbaşı seviyesindeki uzman, “İnsansız hava aracı, pilot bulunmaksızın uzaktan kumanda edilen, farklı otonomi seviyelerine sahip, keşif, gözetleme, ateş desteği ve doğal afetlere müdahale gibi çeşitli görevleri yerine getirebilen, tekrar tekrar kullanılabilen ve çeşitli sınıflara ayrılan bir hava aracıdır.” dedi. Bayraktar TB2-SİHA örneği üzerinden, 4 farklı mühimmat taşıyabilen, 27 bin feet irtifada yaklaşık 24 saat görev yapabilen ve % yakın yerli sanayi katkısıyla milli bir İHA olduğu vurgulandı. Şu ana kadar toplamda 1 milyon uçuş saatine ulaşmış durumda.

‘Onur Duyuyoruz’ – Kursiyerlerin Duyguları

Piyade Üsteğmen, eğitimler sonrası hislerini şu şekilde ifade etti: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin insansız hava aracı pilot adayları olarak, bu eğitimleri almak ve ülkemize hizmet etmek bizim için büyük bir onur. Bu yuvada aldığımız eğitimler sayesinde, görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeye hazırız.”

Sonuç ve Görüntüler

Basın bilgilendirmesi, İHA Bayraktar TB2’nin pistte taksi yapmasıyla sona erdi ve böylece eğitimlerin detaylarını yakından görebilme fırsatı sunuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.