DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Kaplıcalarda ‘Beyin Yiyen Amip’ Tehlikesi

16.10.2020
A+
A-

ABD’nin Teksas eyaletinde 9 yaşındaki çocuğun içme suyu ile kaptığı bilinen ‘beyin yiyen amip’ sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’de bu amipten olup olmadığı sorusuna yanıt aranıyor. 

Beyin yiyen amip olarak bilinen ve su ile vücuda alınabilen bu tehlikeli tek hücreli amip ile ilgili Uzm. Dr. Yüce Ayhan yaptığı açıklamada, Türkiye’deki termal sularında bu türe rastlandığını aktardı. 40 derecenin üzerindeki sularda bu amip türünün barınabileceğini söyleyen Ayhan, ‘Kontrolsüz, denetimsiz sular, hijyenik olmayan termal sular, kaplıcalar riskli olabilir’ ifadelerini kullandı.

HİJYENİK OLMAYAN KAPLICALAR RİSKLİ

Özellikle kış aylarında gidilen kaplıcaların temizliğine dikkat edilmesini tavsiye eden Ayhan, ‘Hücreyi yiyen, amip olarak adlandırılan mikroorganizma tek hücreli canlı, Türkiye’deki sularda da bulunabilen bir amip türü. Daha çok termal özellikli sularda yani 40 derecenin üzerindeki sularda canlı kalıyor’ diyerek, termal sularındaki tehlikeye dikkat çekti. Suların klorlanmasının önemine değinen Uzm. Dr. Ayhan, ‘Amip, yüzme yoluyla burun sinüslerinden beyne ilerleyerek, bir beyin zarı iltihabı yapıyor. Kontrolsüz sular, hijyenik olmayan kaplıcalar risk olabilir. Hijyen çok önemli. Yüzme havuzlarının da klorlanması çok önemli’ cümlelerine yer verdi. Ayrıca amipin hijyenik sularda ve tesislerde bulaşma ihtimali olmadığını belirten Ayhan, gıda yoluyla suyun yutulması ile de bulaşmasığını söyleyerek ‘Sadece yüzmeyle burundan suyun girmesiyle bir bulaş riski söz konusu’ açıklamasını yaptı.

İLİşKİLİ HABERLER ABD'de Beyin Yiyen Amip Paniği!

ABD’de Beyin Yiyen Amip Paniği!

Veba ve Beyin Yiyen Amip Kontrolden Çıkar mı?

Veba ve Beyin Yiyen Amip Kontrolden Çıkar mı?

Mehmet Ceyhan'dan Amip Açıklaması: Türkiye'de De Var

Mehmet Ceyhan’dan Amip Açıklaması: Türkiye’de De Var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Salgının Hızını Kestik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Salgının Hızını Kestik

İLİşKİLİ GALERİLER Kaplıca Nelere İyi Gelir?

Kaplıca Nelere İyi Gelir?

İstanbul'a En Yakın Kaplıca Yerleri

İstanbul’a En Yakın Kaplıca Yerleri

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.