DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Kanserin Önlenmesi ve Erken Teşhisinin Önemi

Kanserin önlenmesi ve erken teşhisi hayati öneme sahiptir. Bu içerikte kanser riskini azaltmak için alınabilecek önlemler ve erken teşhisin önemi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

01.04.2024
A+
A-

Çankırı İl Sağlık Müdürü Hüseyin Sarıkaya, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıkaya, kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavinin de güçlendiğini aktaran Sarıkaya, kansere karşı bilincin artırılması ve farkındalık oluşturulması gerektiğini vurguladı. Kanserin yüzde 90’ının çevresel faktörlerden kaynaklandığını belirten Sarıkaya, tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite gibi risklerin engellenmesinin kanser önlemede önemli olduğunu ifade etti.

Kanser Tarama Programları ve Önemi

Sarıkaya, Türkiye’de yapılan kanser taramalarının önemine de değindi. 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramalarının yapıldığını belirtti. Taramaların erken teşhis ve tedavi sürecinde hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.