DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Kanser Teşhisi Nasıl Koyulur?

09.06.2020
A+
A-

Kanser en basit tabirle, kötü huylu olan tümör demektir. Son yıllarda görülme hızında açık bir yükselme uyarı çeker. Tedavisi var olan bir hastalıktır. Şüphesiz bunun için çabuk bir biçimde teşhisin koyulması şarttır.

Kanser Tanısında Hangi Yaklaşımlar Söz Konusudur?

Kanser teşhisi koyabilmek için birden çok yaklaşımın hepsi ya da bir kısmı seçim edilir. Bunlar şöyledir;

İlk olarak bedensel muayene yapılır. Bunun arkasından laboratuar testleri istenebilir. Ayrı görüntüleme testleri de söz konusudur. Biyopsi ise son aşamadır. Bunların tümünü tek tek açıklayalım.

Maddi Muayene İle Kanser Teşhisi Koyulur mu?

Kanser teşhisi nasıl koyulur: Fiziki muayene ilk aşama olarak uyarı çeker. Oysa hiçbir şekilde belirlenmiş bir sonuç vermez. Özellikle yumru şeklindeki tümörlerin olup olmadığını kavramak için hekim elle vücudun belirlenmiş yerlerin yoklama eder. Bunun yanı sıra ciltte renk değişikliği var mı, organ büyüyor mu gibi öbür çoğu soruya cevap aranır.

Laboratuar Testleri İle Kanser Teşhisi Koyulur mu?

Kanser teşhisi düzenlemek için bir diğer faz ise laboratuar testlerinin istenmesidir. Lüzum idrar gerekse kan testleri istenebilir. Bazı kanser hastalıklarında bu testlerin koskocoman bir hafıza verdiği bilinir. Bunun en iyi örneği ise lösemidir. Çünkü mevcut hastalıkta özellikle akyuvar sayısında fazla önemli ve muhabere şartların değişmesi söz konusudur. İşte bundan nedeniyle bu testlerin büyük bir önemi vardır.

Görüntüleme Testleri İle Kanser Teşhisi Koyulur mu?

Görüntüleme testleri büyük bir öneme sahiptir. Bunların içinde ultrason olarak aşina ve ses dalgaları üstünden görüntüleme yapan bir metot vardır. Radyasyon içermez. Bunun yanı sıra MR ve tomografi çok üstteki düze sistemler de dikkat çeker. Bilhassa bazı hastalıklarda bunlarla tanı koyulabilse de son faz olan biyopsi beklenmelidir.

Biyopsi Nedir?

Kanser teşhisi nasıl koyulur: En son aşama her daim biyopsi almaktır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemlerle birçok bilginin sahibi olmak mümkündür. Oysa bunlar her daim bize belli bir netice vermez. Mesela kötü veya sevecen bir görünüme sahip olan bir kitle bütün tersi çıkabilir. Burada son sözü biyopsi söyler. Çok kısa bir süreç değildir. İlk olarak cerrahi müdahale ile tanıdık olmayan kitleden bir parça alınır. sonra operasyon yapacak olan laboratuara yollanır. Burada mikroskop aşağı incelenir. Bayağı olarak bilinen hücrenin görünümü genellikle tek düzedir. Yani düzenlidir. Boyutları çok benzerdir. Kanserli olan hücrelerde ise bunun tam tersi bir şart vardır. Yani uyumlu değildir. Boyutları da farklılık gösterir.

 

İLİşKİLİ HABERLER Kanser Önleyici Besinler

Kanser Önleyici Besinler

Kanser Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Kanser Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.