Kanser Hastalarında Kişiye Özel Aşı Tedavisi
Kanser hastaları için umut verici bir tedavi yöntemi olan kişiye özel aşı tedavisi hakkında detaylı bilgi burada! Kanser tedavisinde yeni bir dönem başlıyor.
İngiltere’de binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi yöntemine başlıyor. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesinde otuz hastane, Kanser Aşısı Projesi’ne katıldı. Bu proje, kanser hastalarını mRNA teknolojisini kullanan deneylerle eşleştirerek hastalara özgü tedaviler sunmayı amaçlıyor.
Kanser Aşısının Uygulanması ve Etkileri
Aşılar, kanser tedavisi sonrasında kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi hedefleyerek hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini aktive edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu aşılar, mRNA teknolojisi sayesinde hastanın kendi kanserine özgü mutasyonları hedef alır ve bağışıklık sistemini uyararak kanserle mücadeleyi destekler.
Kişiye Özel Kanser Aşısı Nedir?
Aşılar genellikle hastalıkları önlemek için kullanılırken, kanser aşıları teşhis konulduktan sonra tedavi amacıyla geliştirilir. Kişiye özel kanser aşıları, hastanın tümöründen alınan örnekler üzerinden laboratuvar ortamında özelleştirilir ve kişinin kanser hücrelerine karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
İlk Denemeler ve Sonuçlar
İngiltere’de bağırsak kanserine karşı kişiye özel aşı ile tedavi edilen Elliot Pfebve, aşı sonrasında hafif yan etkiler dışında herhangi bir sorun yaşamadığını belirtti. Aşılar, geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması ve kanser nüksetme riskini azaltması beklenmektedir.
Gelecek Planlar ve Geniş Kapsamlı Çalışmalar
İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya ve İsveç’te 200’den fazla hastanın dahil edileceği ve kişiye özel aşıların 15 doza kadar uygulanacağı çalışmalar devam ediyor. Moderna ve BioNTech gibi şirketler, farklı kanser türlerine karşı mRNA aşılarını denemekte ve bu alanda çalışmalarını sürdürmektedir.