DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Kanser hastalarına yaşamsal uyarılar!

11.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine kadar kanser hastalarının corona virüsle ilgili bilmesi ve uyarı etmesi gereken birçok önemli nokta var… Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Karanlık, bu konuda merak edilenleri ve uyulması gereken önemli kuralları şöyle anlattı:

RİSKLER ARTTI

Kanser hastaları bu virüs ile enfekte olduğunda yaşamsal risk riskleri arttı. Normal dönemde şikayeti olmayan kişilerde rutin taramalar baştan sona yüzde 10-25 aralarında olgu tespit edilirken, Covid-19 salgını ile birlikte vakalar durma noktasına geldi.

TARAMA YAPILMALI

Gelecek dönemde kanser tanısı konamayan şahısların ileri safha kanser vakası olma riski var. Tarama doğruca yakalanan erken faz kanser vakaları salgında değil olmadı sadece tarama yapılamadığı için teşhis konması ertelendi. Normalleşme ile birlikte rutine dönüp, bir lahza önce taramalara bitmiş açmak gerekiyor.

HAYALET TAŞIYICILAR ARAMIZDA DOLAŞIYOR

‘Yeni Alışılagelmiş’ süreci asla Covid-19 pandemisi yeniden olarak algılanmamalıdır. Kısıtlamalarla, karantinalarla bulaşma sıklığı denetim altına alındı, hasta sayısının bir anda yükselmesi engellendi. Ancak belirti göstermeyip virüs taşıyıcısı olan hayalet taşıyıcılar hâlâ aramızda dolaşıyor ve bulaştırma riskleri hâlâ var. Risk devam ediyor, tedbirler birincil günkü gibi uygulandığı takdirde toplum olarak bu sürecin üstesinden gelebiliriz. Yeni sıradan-kontrollü bağlantı olmalı. Çünkü hemen şimdi Covid-19’un etkisini azalttığı ve daha eksik kişiye bulaşacak biçiminde bir araştırma sonucu yok.

MUTLAKA MASKE TAKIN

Tedavisi işlenmiş kişilerin; herkesin dikkat ettiği noktalara itina göstermesi yeterlidir. Tedavisi süren hastalar ise kanser tedavisi bağışıklık sistemini baskıladığı ve Covid-19 da bir enfeksiyon hastalığı olduğu için yakalanma riskleri daha yüksektir. bu nedenle kanser hastalarının mutlaka maske takmaları, hijyene ve sosyal mesafeye uyarı etmeleri gerekir. Hastalar, AVM ve kuaförlerden uzaktan durmalı, geveze seyahat yapmamalıdır. Pak ortamlarda bulunmalı, kapalı alanlarda sıkça pencere açarak ortamı havalandırmalı ve yüzey temizliklerine itina göstermelidir. Çok kullanılan eşyaların özellikle de cep telefonu hijyenine dikkat etmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.