DOLAR 32,5151
EURO 34,7963
ALTIN 2.423,76
BIST 9.754,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Kanser 4 Yıl Önceden Tespit Edilebilir

30.07.2020
A+
A-

Bilim insanları, kanserle mücadelede erken teşhisin önemini ortaya koyarak yeni bir çalışmaya imza attı. Uzmanlar, geliştirilen kan testiyle 5 kanser türünü, 4 yıl öncesine kadar tespit edebilmeyi başardı. Kanser tanısı konmamış kişilerde kan alındığı dönemden sonraki 4 yıl içerisinde, kanser olan kişiler ve olmayan 414 kişinin saklanmış daha önceki kan örnekleri, yeni geliştirilen bu test sayesinde yeniden incelenerek araştırıldığını belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, hastalıkla ilgili yıllar öncesinden bulgu ve test sonucu olmadan tespit edilebileceğini aktardı.

KANSERİ YÜZDE 95 ORANINDA TESPİT EDEBİLİYOR

Prof. Dr. Hakan Karagöl, önceden alınarak dondurucuda saklanmış kan plazma örnekleri bulunan 123 bin 115 kişide yapılan bir çalışmada, kan dolaşımı içerisinde kanser hücrelerinin salmış olduğu DNA parçacıklarının metilasyonu yöntemi ile incelendiği bilgisini verdi. Prof. Dr. Karagöl, ‘Kan alındığı o dönemde kanser tanısı olmayan bu kişilerden, son 4 yıl içinde kanser gelişenlerin ve gelişmeyen 414 kişinin saklanmış önceki kan örnekleri, yeni geliştirilen bu test yöntemi incelendiğinde; mide, yemek borusu, kalın barsak, akciğer veya karaciğer kanseri gelişiminin yüzde 95 doğrulukla yıllar öncesinden, daha hastalıkla ilgili hiçbir bulgu ve test sonucu yok iken tespit edilebilir’ diye konuştu.

TEST YILLAR ÖNCESİNDEN KANSER İLE İLGİLİ BİLGİ VERİYOR

Kanser tanı testi üzerine yapılan araştırmayı değerlendiren Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Önceki yıllarda, kanserde, likit biyopsi denilen yöntem ile yaygın evreye geçiş olup olmadığı ile ilgili testler yapılmakta idi ancak ilk kez; muayene, film ve diğer testlerde kanser bulgusu olmayan sağlıklı görünen insanlarda, 4 yıl öncesinden kanser gelişimi ile ilgili bilgi verebilen bir test geliştirilmemiş idi. Kanserin erken tanısının konulması konusunda çok önemli bir adım. Çalışmada görülen önemli bir eksik, testin, kanser gelişeceği ile önceden bilgi verdiği ancak hangi organdan kanserin çıkacağını tespit edemediğidir. Bu nedenle testi pozitif gelen kişilerde nasıl bir tedavi yapılması gerektiği konusu belirsizliğini korumaktadır. Yapılan test, hastanın örneğin mide orijinli kansere yakalanacağı ile ilgili bilgi verse, mide operasyonu ile önleyici tedavi yapma şansı olacaktır. Ancak henüz bu test sonucuna göre böyle bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak, yine de testin, yıllar önceden kanser ile ilgili bilgi vermesi çok büyük bir gelişme. Daha çok sayıda insanı içeren ve kanserin çıkacağı organı da gösterebilen yeni test çalışmaları ile test ile ilgili zayıf noktaların zamanla kapanacağını ümit ediyorum.’

İLİşKİLİ HABERLER Prostat Kanserleri ve Beslenme

Prostat Kanserleri ve Beslenme

Kadınları Rahim Kanserinden Koruyan Besin!

Kadınları Rahim Kanserinden Koruyan Besin!

Türk Bilim İnsanları Uyuyan Kanser Hücrelerini Keşfetti

Türk Bilim İnsanları Uyuyan Kanser Hücrelerini Keşfetti

Kontrolsüz Güneşlenme Deri Kanserine Neden Oluyor

Kontrolsüz Güneşlenme Deri Kanserine Neden Oluyor

İLİşKİLİ GALERİLER Günde 2 Elma Yİyerek Cilt Kanserinden Korunun

Günde 2 Elma Yİyerek Cilt Kanserinden Korunun

Bağırsak Kanserinin Önüne Bu Sayede Geçeceksiniz!

Bağırsak Kanserinin Önüne Bu Sayede Geçeceksiniz!

Prostat Kanserinden Korunmanın Altın Kuralları!

Prostat Kanserinden Korunmanın Altın Kuralları!

Yumurtalık Kanserinin 11 Belirtisi!

Yumurtalık Kanserinin 11 Belirtisi!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.