DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Kalıtımsal ‘Corona’ üstünde etkin mi?

29.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Meltem Günay’ın haberine göre akciğer kanseri riskini artıran gen bozukluğunu saptayan araştırmasıyla bilim dünyasında ses getiren ve çalışmalarını New York Mount Sinai Üniversitesi Gen ve Genomik Bilimler Bölümü’nde sürdüren Dr. Zeynep Hülya Gümüş, genetiğin koronavirüs üzerindeki etkilerinin sırlarını çözmeye çalışıyor. Çalıştığı üniversitede tüm araştırmacıların koronavirüse çözüm bulmak için gecelerini gündüzüne katarak çalıştığını dile getiren Dr. Gümüş, kendi ekibiyle birlikte insanların genetik özelliklerinin bu hastalığı maruz kaldıklarında nasıl etkili olduğunu araştırıyor.

En büyük hastane

Koronavirüsün tüm dünyada olduğu gibi kendi yaşadığı New York’ta da hayatı felç ettiğini anlatan Dr. Gümüş, kendi çalıştığı üniversite ve hastanede sürdürülen araştırmalar hakkında bilgi verdi. New York Mount Sinai Üniversitesi ve Hastanesi’nin New York’taki en büyük hastanelerden biri olduğunu dile getiren Dr. Gümüş, “Şimdi bizim okulda manâsız alanların tümü hasta odalarına dönüştürüldü. Central Park’taki çadır hastane tekrar bize tabi olarak hizmet veriyor. Çok yüksek bir hasta popülasyonu var” dedi. Bütün bilim insanlarının kendi alanlarında bu virüsü çakmak ve tedavi bulmak üzerine araştırmalarını sürdürdüğünü dile getiren Dr. Gümüş şunları anlattı:

“Kan plazma tedavisi konusunda önder olan üniversitelerden biri bizim hastanemiz. Burada 15 gün önce hastalığı atlatmış olan kişilerden alınan plazmalar hasta olan insanlara nakledilmeye başlandı. Bunlar üstüne fantastik yoğun çalışmalar sürdürülüyor. Bir taraftan koronavirüsün yapısı inceleniyor, bu inşa içerisinde bir haylazlık bulunabilir ve buradan ilaç verilebilir mi konusunda fazla sayıda bilim insanı çalışıyor.”

‘Fazla fazla hasta var’

“Benim içinde yer aldığım grupta da insanların kalıtımsal yapılarının bu virüsten etkilenme düzeylerini etkileyip etkilemediklerini inceliyoruz. Cümbür Cemaat koronaya maruz kalıyor fakat yalnızca bunların bir kısmı hasta oluyor. Bazı faktörler yaş, kronik hastalıklar veya maruz kalma süresi gibi faktörler var ama bunların dışında bir takım kalıtımsal özellikler etkin midir, bunu araştırıyoruz, bunu anlamaya çalışıyoruz.

Hangi kalıtımsal bozukluklar bu virüsün etkilerini artırabilir konusunu araştırıyoruz. Hastalardan kan örnekleri alarak bu konuya açıklık getirmeye çalışıyoruz. Yeniden en kayda değer egzersiz kim korona geçirdi, kim geçirmedi çalışması. Çünkü bazı ahali bu hastalığı hiç fark etmeden geçirip alışılagelmiş hayatlarını sürdürüyorlar. Düşündüğümüzden fazla daha pozitif insan korona. Bunu saptama edebilirsek iyileşmiş olan insanlar ekonomik ve sosyal hayata geri dönebilir, hastalara korkusuzca yardım ve çare yapabilir.”

‘Evlerinizde kalın sigarayı bırakın’

Bu dönemde yapılacak en öncelikli şeyin bağışıklık sistemini desteklemek olduğunun altını çizen Dr. Gümüş, şunları anlattı: “Bu virüse karşı bağışıklığımız sıfır çünkü daha önce enfekte olmadık. Bu virüsle her muhattap olan hasta olacak ve taşıyacak. Kimisi hafif kimisi ağır geçirecek. Problem piyango kime vuracak, bunu bilmiyoruz. New York’ta yaşandı. Vali ‘Dışarı çıkmayın’ diye tanımlama yaptı fakat ahali parklara bahçelere çıktı, kimse sosyal mesafeyi korumadı ve hastalık bir anda patladı. Okullar geç kapandı.

Burada bir takım koyu dindar cemaatler var, onlar hiçbir açıklamayı dinlemeden nikah, cenaze gibi şeylere devam ettiler ve kendi içlerinde fantastik bir hızla yayıldı. Şimdi ise her yer bomboş. Yoldan yalnızca polis arabası veya ambulans geçiyor. Ve iş her geçen gün ciddileşiyor” diye konuştu. Yeniden bu dönemde evde oturmanın yanı sıra beslenmenin ve sigara içmemenin çok manâlı olduğunu vurgulayan Dr. Gümüş, “Lütfen evinizde oturun, hastanelere fiilen zorunlu değilse gitmeyin ve sigarayı bırakın.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.