DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Kalın Bağırsak Kanseri Riskini Azaltın

08.03.2021
A+
A-

Yanlış ve dengesiz beslenmek bağırsak kanseri riskini tetikliyor. Diyetisyenler beslenme düzeniyle ve kaliteli yaşam standartlarıyla bu riskin azalabileceğini söylüyorlar.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hande Güngör, aşırı kilolu veya obez olmak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, alkol-sigara kullanımı ve fiziksel olarak aktif olmamanın kalın bağırsak kanseri risk faktörleri arasında olduğunu söyledi.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansına göre dünyada her 5 kişiden biri kansere yakalanıyor. 8 erkekten 1’i ve 11 kadından 1’i ise kanser sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiye Sağlık Bakanlığı kanser istatistiklerine göre 2020 yılında Türkiye’de en sık görülen ilk 5 kanser türünden birinin kolorektal (kalın bağırsak) kanseri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hande Güngör, ‘Aşırı kilolu veya obez olmak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, alkol-sigara kullanımı ve fiziksel olarak aktif olmamak kolorektal kanserin risk faktörleri arasındadır. Sağlıklı kiloda kalmak ve bunu sürdürmek, farklı renklerde taze sebze-meyve ağırlıklı beslenmek, posa içeriğinden zengin besin tüketimini artırmak önemlidir. Rafine şeker ve yüksek karbonhidrat içeren besin tüketimini sınırlamak, sigara-alkol tüketiminin bırakılması gerekmektedir. Soğan-sarımsakta bulunan, suda çözülebilen polisakkaritlerden inülinin prebiyotik etkisi sağlıklı kolonosit hücrelerinin büyümesini destekler, metastazın azalmasını destekler’ dedi.

Çay ve kahvede bulunan biyoaktif bileşenlerden polifenollerin kolerektal kanserine karşı koruyucu olduğunu ifade eden Güngör, ‘Yapılan çalışmalarda kahve tüketiminin erkeklerde kolon kanserini azalttığı ancak kadınlarda ise rektal kanseri arttırdığı belirlenmiştir. Antioksidan, antiinflamatuar ve antikarsinojenik etkisi olan zerdeçalın kimyasal bileşeni kurkuminin kolorektal kanserden koruyucu ve iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Kurubaklagiller, kuruyemişler, taze sebze ve meyveler posadan zengindir. Çözünür posa antitümör etkisiyle çözünmez posa ise kanserojen bileşenlerin emilimini önemli ölçüde azaltarak kolon kanseri gelişme riskini azaltmaktadır. Grubunun en yüksek posa içeren besinleri olan barbunya, badem ve bezelye başta olmak üzere diyet lifi içeren tüm besinlerin tüketimi artırılmalıdır. 1-31 Mart Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı’nda kolon sağlığını korumaya yardımcı olan besin tüketimini artırarak bağırsak sağlığını güçlendirebilirsiniz’ şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.