KAIROS ve VIRAT Gemilerindeki Gelişmeler: Türk Yetkili Açıklamaları ve Müdahale Süreçleri
KAIROS ve VIRAT gemilerindeki gelişmeleri Türk yetkili açıklamalarıyla, müdahale süreçlerini akıcı ve net bir dille özetleyen içerik.
Denizcilik ve liman güvenliğiyle ilgili gelişmeleri aktaran yetkililer, Karadeniz’de iki geminin yaşadığı olaylar hakkında teyakkuz halinde olduklarını ifade etti. KAIROS gemisinde 25 denizci bulunduğunu ve yangın dışında herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirten yetkililer, yangının geminin iç bölümlerinde sürdüğünü ve dış alanların zaten söndürüldüğünü söyledi. Sağlık durumunun stabil olduğu vurgulanırken, ekiplerin dikkatli ve tedbirli bir şekilde müdahaleyi sürdürdüğü aktarıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kurtarılan denizcilerin güvenli bir şekilde botlara ve karaya çıkarılmasını sağlayan Kıyı Emniyeti ekiplerine teşekkür etti. Karadeniz’deki diğer denizdeki sistemler ve güvenlik önlemleriyle ilgili olarak alınan tedbirlerin, trafiğin güvenli biçimde sürdürülmesi amacıyla uygulamaya konulduğunu kaydetti.
VIRAT gemisiyle ilgili izlenimler Hızla gelişen süreçte, VIRAT gemisinde patlama ya da saldırı ihtimaline dair net bir tespit yapılmadan önce, muhtemel olaylar üzerine detaylı incelemelerin ilerleyen saatlerde veya günlerde paylaşılacağı ifade edildi. Yetkililer, gemideki mevcut durumda yangın bulunmadığını, ancak kaptanın kendilerine aktardığı “drone saldırısı ihtimali” nedeniyle Sahil Güvenlik botlarının bölgeyi yakından izlediğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın resmi açıklamalarına göre, KAIROS’taki yangının sönmesi sonrası geminin güvenli limanlara yönlendirilmesi planlanıyor. VIRAT için ise ilk aşamada geminin karaya çekilmesi ve durum tespitlerinin yapılması hedefleniyor.
Kara suları ve bölgesel güvenlik Yetkililer, Türkiye’nin karasuları açısından herhangi bir problem olmadığını belirtirken, Münhasır Ekonomik Bölge’deki durumun önemli olduğuna vurgu yaptı. Deniz trafiğinin ve güvenliğinin sağlanması için ilgili kurum ve bakanlıklarla koordineli çalışmalar sürüyor.
Açıklama ve süreç yönetimi Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, KAIROS’un boş tankeri olduğu ve 25 personelin Kıyı Emniyeti ekiplerince güvenli bir şekilde tahliye edildiği kaydedildi. Kurtarma-12 römorkörü ve Nene Hatun acil müdahale gemisinin gece boyunca yangına müdahale ettiği, kurtarılan personelin Şile Kovanağzı İskelesi’nde sağlık ekiplerine teslim edildiği ifade edildi. Açıklamada, gemide açık güvertede yangın olmadığı, kapalı kısımlarda ise soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Ayrıca çevre birimi uzmanları ve dalgıç ekibi, yangının tamamen söndürülmesinin ardından incelemeler için hazır bekliyor.
Karadeniz’deki gelişmeler bu şekilde izlenirken, VIRAT gemisinin durumu için yapılan bilgilendirme, geminin sağlık durumunun iyi olduğuna işaret ediyor. Yetkililer, olayla ilgili daha ayrıntılı bilgi için ilerleyen günlerde paylaşım yapabileceklerini ifade etti.