DOLAR 32,2596
EURO 34,6981
ALTIN 2.395,54
BIST 10.257,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Kahramanmaraş’taki 7.7’lik Depremin Sesi Paylaşıldı [Video]

10.02.2023
A+
A-

Türkiye, 6 Şubat gününe 04.17’de meydana gelen 7.7’lik depremle uyandı. Şiddetli artçı sarsıntıların ardından 13.17’de ilk depremden bağımsız 7.5’lik bir deprem daha meydana geldi. Binlerce bina yıkıldı, 16.00 itibarıyla bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği doğrulandı.

Peşi sıra gerçekleşen depremler, Türkiye tarihindeki en büyük depremler arasına katılırken şimdi, 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin sesi paylaşıldı. Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Araştırma Görevlisi Dr. Hamdullah Livaoğlu, ses hakkında da önemli yorumlarda bulundu.

7.7’lik depremin sesi:

Dr. Hamdullah Livaoğlu, depremin sesindeki tiz cızırtıların sismometrenin dinamik aralıklarını zorladığını gösterdiğini paylaştı.

Deprem sesi nasıl kaydediliyor? Dr. Hamdullah Livaoğlu böyle açıkladı:

“İnsan kulağı 20 Hz’den düşük frekansları işitemez. Deprem sinyaline ait frekanslar da genellikle 20 Hz’den küçüktür. Bu analizlerde, sismik sinyallerin yer altındaki kayaçları sofistike bir şekilde döverken kuvvetle muhtemel oluşturabileceği sesleri açığa çıkarmanın yanı sıra ayırt edici karakteristik özellikleri ile de deprem çalışmalarına katkı sunabilir. 

Depremin işitilebilir hale dönüştürülebilmesi için sismometrelerin kaydettiği deprem sinyallerinin örnekleme periyoduna bağlı olarak bant hızları artırılır ve sismogram (deprem kaydı) sıkıştırılır. Böylece frekans içeriği insan kulağının duyabileceği eşiklere yükseltilir. Her bir depremde aynı sıkıştırma parametreleri kullanılarak karakteristik sesler üretilebilir ve depremlerin kaynak özellikleri, sarsıntı süreleri gibi ölçütler ayırt edilebilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.