DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

GPU nedir? Ne işe yarar?

23.09.2019
A+
A-

Bilgisayarların, akıllı telefonların ve bazı diğer elektronik cihazların tanıtımlarında gördüğümüz GPU kısaltması, İngilizce’de yer alan ve Graphics Processing Unit olarak bilinen kelime öbeğinin baş harflerinden oluşturuldu.

GPU nedir? 

Dilimize Grafik İşlemci Birimi şeklinde yerleşen donanım; kişisel veya diğer tür bilgisayarların, telefonların, oyun konsollarının ve grafik bazlı hizmet veren diğer sistemlerin en önemli parçalarından birisidir. GPU, bu bağlamda, hızlı matematiksel hesaplamalar yapan ve görüntü oluşturmayı amaçlayan bir yongadır.

GPU ne işe yarar? 

Bir ekranda görülen bütün grafikler, GPU tarafından sağlanır ve kontrol edilir. Türkçe’de çizge olarak adlandırılan grafik, özel bir elektronik devre sayesinde bir görüntüleme cihazından kullanıcıya yansıtılır.

Bugün özellikle video oyunlarda şahit olunan ve olağanüstü olarak tanımlanan görüntüler, grafik işlemci biriminin performans yönetimine bağlı olarak son kullanıcıya ulaşır. Eğer kullandığınız cihazın grafik işlemci ünitesi bozuk ise cihazınızın ekranından hiçbir görüntü alamazsınız.

GPU’nun diğer görevleri şu şekilde:

— 2 boyutlu ve 3 boyutlu grafikleri yönetmek
— Düz panel ekranlara grafik çıkışı sağlamak
— Doku eşlemesi yapmak
— AutoCAD ve benzeri yüksek yoğunluklu grafik yazılımlara destek vermek
— Çokgen oluşturmak
— Renk desteği sağlamak
— Görüntü donanımlarına yardımcı olmak
— Hareketli görüntüleri (MPEG) algılamak ve çözmek

Aslında tek görevi görüntü yansıtmak olmayan GPU, ayrıca, işletim sistemlerini de hızlanıyor ancak konumuzun giriş seviyesinde bir içerik olarak kalması adına derin detaylardan bahsetmiyoruz. Son olarak GPU hakkında tarihi bilgiler verip konumuzu bitirelim.

Tarihi ek bilgiler

— Grafik işlemci birimi ilk olarak 1970’li yılların ilk dönemlerinde kendisini gösterdi.
Arcade olarak adlandırılan ve oyun salonlarında jeton karşılığı çalışan sistemler, GPU vasıtasıyla hizmet verdi.

Apple Arcade oyunlarını denedik!

iPhone’larda karşımıza çıkan Apple Arcade birçok farklı oyun ve özellikle kullanıma açıldı. Peki Apple Arcade nedir? Bu videoda Apple Arcade’e yakından baktık ve hangi iPhone’ların Apple Arcade’i açabileceğine değindik!

— Birçok kişinin hatırlayacağı üzere Atari cihazları da bu teknolojiden çok yararlandı.
— Gun Fight, Sea Wolf ve Space Invaders, GPU tabanlı ilk oyunlar olarak tarihe geçti.

1 2
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.