Kahramanmaraş Depremlerinin Ardından İstanbul ve Hatay Arasındaki Yolculuklar
Kahramanmaraş depremleri sonrası İstanbul ve Hatay arasındaki yolculukların hikayesi, zorluklar ve dayanışma dolu anlar bu içerikte sizi bekliyor.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri ve Sonrası Gelişmeler
2023 yılının ilk aylarında, Türkiye’nin güneydoğusunu derinden sarsan iki büyük depreme sahne olan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerle sarsıldı. Bu depremler, bölgedeki yaşamı adeta durma noktasına getirdi ve büyük bir yıkıma yol açtı.
Deprem sonrası özellikle Hatay ilinde yaşayan vatandaşlar, yaşadıkları büyük travma ve korkular nedeniyle yakın çevrelerine ve büyük şehirlere göç etmeye başladı. Bu göç hareketi, hem şehirlerin demografik yapısını hem de bölgedeki yaşam koşullarını önemli ölçüde etkiledi.
İstanbul’dan Dönüşler ve Artan Yoğunluk
Özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan ve 6.2 büyüklüğündeki deprem, vatandaşların güvenli liman olarak gördükleri İstanbul gibi büyük şehirlerde de tedirginlik yaratmaya devam etti. Bu nedenle, birçok depremzede vatandaş, memleketlerine dönüşlerini hızlandırdı. İstanbul ve Hatay arasında sefer yapan otobüslerde, yaşanan yoğunluk gözle görülür seviyelere ulaştı.
İstanbul- Hatay Seferlerindeki Yoğunluk ve Sebepleri
İstanbul’dan Hatay’a düzenlenen otobüs seferlerinde, günlük yolculuklar büyük bir hareketlilik gösteriyor. Özellikle deprem sonrası yaşanan korku ve belirsizlik, insanların yeniden ailesine ve memleketlerine dönme isteğini artırdı. Otobüslerle gerçekleşen bu dönüşlerde, Antakya Otogarı’nda önemli ölçüde kalabalık oluştu.
Depremin Bir Yansıması: Vatandaşların Güvenlik Endişesi ve Dönüş Nedenleri
Necla Oruç isimli vatandaş, yaşadığı korku ve önceki deneyimleri nedeniyle İstanbul’dan erken dönmeye karar verdi. Oruç, şunları söyledi: “Daha önce Hatay’da deprem yaşadığım için İstanbul’dan 3 gün erken geldim. Aksi takdirde, birkaç gün daha kalmayı düşünüyordum. Korktuğum ve güvende hissetmediğim için buraya geldim.”
Yoğunluk ve İzdiham: Otobüs ve Uçak Biletleri Tükendi
Antakya Otogarı’nda, firma görevlisi Sabri Gündüz, yaşanan yoğunluğu ve bilet satışlarındaki hareketliliği şöyle anlattı: “Burada şu anda İstanbul dönüş seferlerinde büyük bir yoğunluk var. Depremin olduğu günlerde ulaşım araçlarımızda ciddi bir sıkıntı yaşandı ve aşırı bir izdiham oluştu. Otobüslerde ve uçaklarda yer kalmadı, hatta VIP araçlar kullanılarak vatandaşlar taşındı. Şu an ise hareketlilik oldukça yüksek.”
Bu gelişmeler, deprem sonrası yaşanan korkunun ve endişenin vatandaşlar üzerindeki etkisini açıkça ortaya koyuyor. Güvenlik ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi adına atılacak adımlar, bu yoğunluğun azaltılması açısından büyük önem taşıyor.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Kaynak: Ensonhaber