DOLAR 32,3391
EURO 35,1222
ALTIN 2.236,22
BIST 8.731,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Kadınların En Çok Şikayet Ettiği Hastalıklar Nelerdir?

01.12.2021
A+
A-

Kadınların yaşam kalitelerini düşüren hastalıklar nelerdir? Hangi kadınlarda daha sık görülür? Kadınların en çok şikayet ettiği rahatsızlıkları sizler için derledik.

Kadınlar hayatlarının bazı dönemlerinde aşağıda sıraladığımız rahatsızlıklardan yakınırlar. Bu hastalıkların erken teşhis edilmesi ve önlenmeye çalışılması kadınların yaşam kalitesini arttırmaları açısından çok önemlidir. Peki, en sık karşılaşılan kadın hastalıkları nelerdir?

Adet Düzensizliği

Her yaştan kadının sıkça şikayetçi olduğu adet düzensizliği, küçük gibi gözüken lakin ileriye dönük ciddi hastalıkların habercisi olan bir rahatsızlıktır.
Normal bir adet döngüsü 21-35 gün arasında olurken, adet kanaması adet döngüsünden daha erken veya daha geç görülürse bu durum adet düzensizliği olarak adlandırılır. Farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen adet düzensizliği en sık hormonal kaynaklı nedenlerden kaynaklanır.

Bir kadının düzenli bir şekilde adet olabilmesi için hipotalamus, hipofiz, yumurtalık ve rahmin bir denge içinde olması ve adet döngüsünde belirleyici hormonlar olan östrojen ve progesteron hormonlarının sağlıklı bir şekilde salgılanması önemlidir. Kadınların üreme organlarında (yumurtalık, rahim) görülen polip, kist gibi oluşumlar kadınlarda adet düzensizliği nedenlerinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturmaktadırlar. Adet düzensizliğine ve ara kanamalara yol açabilecek durumlar şunlardır; Endometirial dokunun kalınlaşması (Adenomyozis) ,yumurtlamaya bağlı sorunlar, yumurta rezervinde yumurta bulunmaması, miyom, polip veya kistler, düzenli kullanılan hormon ilaçları, doğum kontrol hapları ve ertesi gün hapları,hormonal bozukluklar,enfeksiyonel durumlar, rahim ve overlerde kistler. Yaşanan fizyolojik durumlar adet düzensizliği sebeplerinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Stresli bir yaşam, depresyon, aşırı kilo alımı, ani kilo kaybı, beslenme tarzı değişiklikleri, mevsimsel ve çevresel değişiklikler, ağır egzersiz programları, kronik hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar adet düzensizliğine neden olan fizyolojik durumlardandır Adet düzensizliğinin nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Dolayısıyla adet düzensizliği yaşıyorsanız, adet döngüleri arasında ara kanamalar yaşıyorsanız veya adet döneminiz şiddetli ve ağrılı geçiyorsa mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız. Böylece adet düzensizliğinin hangi sebepten kaynaklandığı saptanarak duruma uygun tedaviye başlanır.

Kasık Ağrısı

Kasık ağrısı şikayetine yol açan pek çok sebep bulunmakla birlikte, kadınlarda kasık ağrısı, üreme sistemine ilişkin, yumurtlamaya bağlı zararsız bir durumdan kaynaklanabileceği gibi; yumurtalık kistleri, vajinal enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar, sindirim sistemi rahatsızlıkları, spor yaralanmaları ve zorlama kaynaklı durumlar da kasık ağrısının en yaygın sebepleri arasındadır. Kasık ağrısına yol açan durumlar şunlardır; Yumurtlama ağrısı,pelvik inflamatuar hastalık (PID), yumurtalık kistleri,myomlar,adenomyozis ve endometriozis,idrar yolu enfeksiyonu, sistit ve üretrit,adezyonlar (Karın içi yapışıklıklar), endometrial polip,spiral kullanımı, yakın zamanda yapılan doğum ve sezaryen ameliyatı,aşırı aktif mesane, bel ve kasık fıtığı,apandisit,mesane ve idrar yollarında taş ve kum oluşumları, kabızlık, dış gebelik veya düşük, stres, depresyon ve diğer psikolojik rahatsızlıklardır.

Vajinal Akıntı

Genellikle her kadında görülen vajinal akıntı, jinekolojik problemlerden biridir. Vajinal akıntılar genel olarak beyaz, şeffaf ve kokusuz olmakla beraber bazı durumlar dengede olan vajen florasının bozulmasına ve anormal vajinal akıntıların görülmesine sebep olur. Farklı renklerde görülen anormal vajinal akıntılar ise farklı sağlık problemlerinin habercisidir. Vajinal akıntı problemiyle beraber vulva veya vajina bölgesinde kaşıntı, tahriş, kızarıklık, kötü koku gibi problemler yaşanabilir. Bu, bakteriyel vajinozis, mantar enfeksiyonları (Candida Albicans) ve trikomonas gibi enfeksiyona bağlı vajinal iltihap durumu göstergesidir. Mantar enfeksiyonu, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve pH dengesinin hormonlara bağlı olarak değişmesiyle oluşur. Beyaz, süt kesiği şeklinde görülen mantar enfeksiyonunda akıntıya keskin, kötü bir koku eşlik etmekle beraber bu durum kaşıntı, yanma, tahriş, ağrılı idrara çıkma ya da ilişki sırasında ağrı gibi şikayetlere yol açar. Vajinal akıntı; yoğun kıvamlı, kötü koku eşliğinde, sarı veya yeşil bir renkte görülüyorsa, bu tarz bir akıntı, genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan trikomonas enfeksiyonun bir işareti olabilir. Trikomonas enfeksiyonunun teşhis edilmesinde kaşıntı, kızarıklık, tahriş, idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin göz ardı edilmemesi gerekir. Bakteriyel vajinozis ise; gri renkte, şeffaf ve kimi zaman köpüklü bir yapıda görülebilen, bozuk balık kokusuna benzer bir akıntı ile belirti veren, anormal vajinal akıntılardandır. Vajina florasının bozulması sonucu meydana gelen ve kaşıntı, tahriş, kızarıklık gibi semptomların eşlik ettiği bakteriyel vajinozis, ağrılı cinsel ilişki problemi yaratabilmektedir.

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma; öksürme, hapşırma, ağır yük kaldırma, egzersiz gibi karın içi basıncı artıran hareketler sırasında istemsiz olarak gerçekleşebildiği gibi, aniden gelen şiddetli idrar ihtiyacında tuvalete yetişememe durumda da ortaya çıkabilmektedir. İdrar kaçırmanın sebeplerine bakacak olursak; İlerleyen yaş, çok sayıda doğum yapmış olmak, zor doğum, iri bebek doğurma, menopoz, aşırı kilo, obezite, alkol tüketimi, diyabet, genetik (bazı kadınlarda bağ dokusunun daha gevşek olması), kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarında taş, merkezi ve çevresel sinir sistemini etkileyen kimi hastalıklar, astım, kronik bronşit, multipl skleroz, parkinson gibi hastalıklar idrar kaçırma problemine yol açan sebeplerdir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durum olan idrar kaçırma sorunu, idrar kaçırma tipinin tespit edilmesinin ardından, idrar kaçırmanın tipine göre ilaç veya operasyon gibi farklı tedavi yöntemleri kullanılarak kolayca çözüme kavuşturulmaktadır. İdrar kaçırma problemi henüz hafif derecede iken yapılan ilaç tedavisi ve cerrahi tedavilerde başarı şansı oldukça yüksektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.