DOLAR 32,3048
EURO 34,7206
ALTIN 2.383,54
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Kadın Düşmanlığı, ‘Alfalık Dersleri’ ve Dahası: Tecavüz Suçuyla Tutuklanan Andrew Tate Kimdir?

03.01.2023
A+
A-

Andrew Tate, ya da tam adıyla “Emory Andrew Tate III”, son iki yılda sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla büyük ilgi toplamıştı.  Tate’in paylaşımları genellikle ‘nasıl alfa erkek olunmalı’ temasını taşıyor, lüks ve her şeyin elinizin altında olduğu hayali yaşama erişmek için ‘yapılması gerekenler’ anlatılıyordu.

Fakat Tate, 29 Aralık günü insan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç çetesi soruşturması kapsamında Romanya polisi tarafından tutuklandı. Peki, görünürde internet fenomenliğinden tutuklanma yoluna düşen Andrew Tate tam olarak kimdir?

Her şey sosyal medya ile başlamadı:

andrew tate

1986 doğumlu Andrew Tate, sosyal medyaya atılmadan önce yaşam kariyerini kickboks ile başlatmıştı. 2005 yılında boks ve dövüş sanatlarına giriş yapan Tate, o dönem küçük küçük televizyon reklamlarında da rol alıyordu.

Takvimler 2008’i gösterdiğindeyse Tate’in ünü dünyaya yayıldı. Tate, Uluslararası Spor Kickboks Derneği (ISKA) tarafından İngiltere’deki en iyi yedinci düşük siklet kickboksçu olarak gösterildi. 2009 yılında ise ilk şampiyonluğunu kazandı.

Tate’in başarısı artarak sürdü. 2011 yılında ISKA Dünya Şampiyonluğu’nu alan Tate, 2013 yılında bu ödülünü ikiledi. Bu zaferinden sonraysa profesyonel arenada dövüş sporlarına veda etti.

Ünü var, reklam geçmişi de var: E Artık televizyona atılmanın zamanı geldi:

andrew tate

Tate, 2016 yılında Birleşik Krallık televizyonlarında yayınlanan reality programı Big Brother’da boy göstermeye başladı. Programda yaptığı yorumlar, sosyal medyada kendisi hakkındaki tartışmaları daha o zamandan başlattı.

Tate, homofobik ve ırkçı sözleri nedeniyle Twitter’da sürekli linç yiyordu. Tate, 2017 yılında Birleşik Krallık’tan Romanya’ya taşındı.

Sosyal medyaya atılma:

andrew tate

Tate, linç yediği dönemlerde de sosyal medyada aktifti. Fakat kendisinin asıl yükselişi, TikTok ve Instagram’da yayınladığı ve sosyal medyada virale düşen videoları idi.

Tate, videolarında “kadınların eve ait olduğunu”, “araba süremediğini”, “erkeklere bahşedildiklerini ve erkeklere ait olduklarını” söylüyordu. Ayrıca lüks yaşamını anlatıyor, kendi görüşüne uymayanları aşağılıyor, son model arabalarıyla poz verip tütün tüketiyordu.

En ünlü videolarından biri: Aracının rengini sevmeyen birine verdiği yanıt: “Senin Bugatti’n ne renk?” Tate’in kadınların insanlık tarihinde rolünün olmadığını, günümüzde bile en büyük rolünün erkekleri desteklemek olduğunu söylediği video:

Andrew Tate, sosyal medyadaki varlığını endişe verici seviyelere çıkarmış, özellikle genç bireyleri kötü etkilediği tartışmalarını körüklemişti.

Fakat arka planda farklı işler dönüyordu:

andrew tate

Tate, kendi internet sitesinde zenginlik ve “erkek-kadın etkileşimleri” hakkında kurslar satıyordu. Fakat aynı sitede bir webcam stüdyosu sahibi olduğu, kız arkadaşlarını çalışan olarak kullandığı da yer alıyordu. Tate’in bu işi kendisi tarafından da doğrulanmıştı.

Tate ve erkek kardeşi Tristan, telefonla arayan erkeklere sahte hikâyeler anlatan bir hizmet kurmuş, 75 kadar webcam modelini işe almıştı.Tate, bu iş modellerini yakın zamanda “tamamen dolandırıcılık” olarak tanımlamış ve itirafta bulunmuştu.

İşin bir de saadet zinciri yanı var:

Tate’in bir başka sitesi olan “Hustler’s University”, aylık ücret karşılığında dropshipping ve kripto para ticareti gibi konularda eğitim içeriklerine erişim sunuyor. Fakat üyeler, aynı zamanda platforma yeni üyeler getirerek de komisyon elde edebiliyor.

Üstelik Tate, 2022 yılı boyunca platforma üye olanlardan kendi videosunu kırpıp sosyal medyada yayınlamalarını da istemişti. Özellikle bu uğraşla birlikte Tate’in sosyal medyadaki görünürlüğü artmış, platformdaki üye sayısı ise 100 bini geçmişti.

Küçük bir soru: Bu video gerçekten de tesadüfen mi çekilmişti sizce?

Yukarıda gördüğünüz video sosyal medyada kısa süre içinde virale dönüşmüştü. Tate de çok süre geçmeden Gettr hesabından bir açıklama paylaşmış, artık İslam dini mensubu olduğunu ifade etmişti.

Fakat üye sayısı tam 100 bini geçmişken internet sitesine ödeme hizmeti sunan Stripe, bu desteğini geri çekti. Platform, artık üyelerin komisyon para kazanmasına da izin vermemeye başladı.

Şimdi de kendisinin daha da karanlık tarafına geçelim: 29 Aralık’taki tutuklanmaya kadar yöneltilen suçlar…

andrew tate

Tate’in 2017 yılında Romanya’ya taşındığını belirtmiştik. Bazı kaynaklara göre bu taşınmanın nedeni aslında ülkedeki polis gücünden kaçmaktı. Hatta bir videosunda da bunu doğrudan söylemiş, suçunu da resmen itiraf etmişti… Tate, kaldırılan videosunda Romanya’dan ayrılışını şu şekilde anlatmıştı:

“Tecavüzcü değilim ama istediğimi yapabilme fikrini seviyorum. Özgür olmayı seviyorum.”

Üstelik bununla kalmayıp, ayrılış nedeninin %40’ının Birleşik Krallık’ta kendisine yöneltilen tecavüz suçlamaları olduğunu da söyledi.

Tate’e yönelik operasyonlar en sonunda başlıyor:

andrew tate

Ocak ayında ortaya çıkan webcam iş modeli halihazırda dikkat çekmişken, Tate hakkında büyük bir suçlama gelmişti. ABD Büyükelçiliği, Romanya kuvvetlerine 21 yaşındaki bir kadının Tate’in evinde isteği dışında tutulduğunu bildirdi.

Romanya polisi, Tate’in malikanesini bastı ve evde bulunan iki kadının isteği dışında tutulduğu bilgisiyle karşılaştı. Fakat yeterli kanıt bulunamadı ve Tate ile kardeşi serbest bırakıldı. Tabii Tate, Romanya’dan da bir süreliğine ayrıldı.

29 Aralık’taki baskın ise Tate için beklenen bir gündü. Romanya polisi artık Tate’in Romanya’yı ziyaretini gözlemeye başlamıştı. Tate’in tutuklanması, tam da Greta Thunberg’in çıkışına cevap vermek için çektiği videonun sonrasında yaşandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.