DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

K2 Zirvesi: Esin Handal’ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

K2 Zirvesi: Esin Handal’ın Türk kadınlarına ilham veren başarısı ve azim dolu yolculuğu. İlham veren hikaye, başarı sırlarıyla motivasyon sunuyor.

23.08.2025
A+
A-

Dünyanın en zorlu 8000’ler arasında gösterilen K2’de 2025 yılında genç bir ekiple zirveye ulaşan Türk dağcı Esin Handal, tarihe geçen bir başarıya imza attı. 16 kişilik uluslararası ekibin içinde yer alan Handal, aynı gün iki Türk kadından biri olarak zirvede bulunmayı başardı.

K2 Zirvesi: Esin Handal'ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

7 bin metre üzerinde beş dağa tırmanış yapan Handal, eski SSCB döneminde dünyada sayılı kadınlardan biri olarak kabul edilen “Kar Leoparı” unvanını Türkiye’den kazanan ilk kadın oldu. Aynı zamanda 45 yaşındaki sporcu, Sar Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği’nde gönüllü çalışmalarını sürdürmektedir ve 25 yıllık dağcılık kariyerine sahiptir.

Handal, dağcılığa Ilgaz Dağı’ndan başladığını paylaşırken, “İlk çıktığımda dağ bile sayılmazdı ama kendimle yarıştığımı gördüm. Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndan aldığım eğitimlerle yüksek ve teknik dağlara yöneldim.” ifadelerini kullandı.

K2 Zirvesi: Esin Handal'ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

K2 TIRMANIŞI: ZORLU VE TEHLİKELİ Handal, bu zorlu süreçte zirveye ulaşmanın bir günlük taçlandırma ile mümkün olduğunu belirtti: “Zirveye yalnızca iki ay süren uyum tırmanışlarıyla hazırlandık; sonuçta bütün ekip aynı gün zirveyi gördü.” Dağın, teknik olarak Everest’ten daha zorlu olduğuna vurgu yapan Handal, kazaların sık görüldüğünü ve taş düşme riskinin yüksek olduğunu ifade etti.

BİR TÜRK KADINI OLARAK ZİRVEDE OLMAK diyen Handal, bu deneyimin hem ülkesini temsil etmek hem de kadınların sporla olan bağımsını güçlendirmek açısından özel olduğunu belirtti.

K2 Zirvesi: Esin Handal'ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

K2’NİN TEHLİKELERİ Handal, dağın üçte birinin karla kaplı olduğu ve kuru sezonlarda taş düşme riskinin daha da arttığı bilgisini paylaştı: “Çığ ve taş düşmesi, bu rotada her an karşımıza çıkabilecek tehlikeler arasındadır.”

GENÇLERE ve KIZ ÇOCUKLARINA TAVSİYE Handal, gençleri ve özellikle kız çocuklarını dağcılığa teşvik ediyor: “Doğru eğitim ve hava koşullarına uygun kararlarla bu spor hayati risk içermez. Trafikte araç kullanmaktan daha tehlikeli değildir ve çocukları güçlendirir.”

K2 Zirvesi: Esin Handal'ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

K2 Zirvesi: Esin Handal'ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

K2 Zirvesi: Esin Handal'ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

K2 Zirvesi: Esin Handal'ın Türk Kadınlar İçin İlham Veren Başarısı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.