DOLAR 32,5894
EURO 34,7907
ALTIN 2.422,92
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C

K Vitamini Eksikliği Koronavirüste Ani Ölüme Sebep…

01.08.2021
A+
A-

Kemik sağlığı ve kalp sağlığı için oldukça önemli olan K vitamini, koronavirüs salgını sürecinde de oldukça önemli. Salgın sürecinde görüle K vitamini eksikliği ani ölüme neden olabileceği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün etkileri hala devam ediyor. Bağışıklık sistemine direk saldırıda bulunan koronavirüs, vücudun yaşamsal fonksiyonlarını çöktürüyor. Salgının önüne geçmede en etkili yöntem şüphesiz ki Kovid-19 aşıları. Bunun haricinde salgına karşı kendimizi korumak için sağlıklı beslenmek, vücuda gerekli vitaminleri almakta oldukça önemli. 

Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeye dikkat ettiğimiz pandemi sürecinde, sağlığımız için en önemli vitaminlerin başında k vitamini yer alıyor. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, Kovid-19 sürecinde vücutta oluşan K vitamini eksikliği ani ölüme neden olabiliyor. 

DAHA CİDDİ AKCİĞER HASARI OLUŞTURUYOR

Bilim insanlarına göre, elastik lifleri tahribattan koruyan MGP proteininin aktivitesinden sorumlu K vitamininin eksikliği, koronavirüste daha ciddi akciğer hasarına yol açan önemli faktörlerden biri olmanın yanı sıra, vasküler esnekliğin azalmasına neden olan komplikasyonlara yol açabiliyor.

Vücut, hasarı iyileştirmek için kan damarlarının duvarlarında kan pıhtıları oluşturuyor, bu durum kan dolaşımının bozulmasına ve hatta ani ölüme sebep olabiliyor.

YAĞLI PEYNİR, SÜT VE TEREYAĞI

K vitamini ayrıca, kan damarlarının iç yüzeyini kaplayan hücrelerde sentezlenen ve kan pıhtılaşma sistemini baskılayan protein S’yi aktive ediyor. Bununla birlikte K vitamini eksikliği, Kovid-19’da ciddi komplikasyonlara ve ani ölüme neden olan vasküler hasara ve tromboz oluşumuna yol açabiliyor.

İzvestiya gazetesinin bilim insanlarının bulgularına ilişkin görüşüne başvurduğu Rus uzmanlar, K vitamininin Kovid-19’da önemli bir rol oynayabileceğini kabul ederek, vücudun bu maddenin gerekli normunu korumak için, yağlı peynir, süt ve tereyağının yanı sıra daha fazla yeşil sebze tüketilmesini tavsiye etti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.