DOLAR 32,3670
EURO 34,9587
ALTIN 2.325,36
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Bahar Yorgunluğu Depresyonla Karıştırılabiliyor

19.03.2021
A+
A-

Uzm. Klinik Psikolog Dila Soğancı, ‘Kış mevsiminden bahara geçerken ısınan havayla birlikte bahar yorgunluğu da beraberinde getirir. Bahar yorgunluğu genellikle bir aylık süreçte toparlayabilmekle beraber depresyonla da oldukça karıştırılıyor’ dedi.

Uzm. Klinik Psikoloğu Dila Soğancı, bahar yorgunluğu yaşayan kişilerde dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu, kas ve omuz, sırt, boyun ağrıları, neşesizlik, fazla sinirlilik, uyku ritmi bozukluğu, uykuya dalmada güçlük veya kimi zaman aşırı uyuma, baş ağrıları, stres ve duygusal yorgunluğa bağlı bağırsak veya mide rahatsızlıkları ve hafıza zayıflaması görüldüğünü söyledi. 

GÜNEŞTEN YARARLANIN 

Spor veya temiz havada her gün 30 dakika yürüyüş yapmanın serotonin hormonunu arttırdığını ifade eden Soğancı, ‘Öncelikle yaşam biçimini değerlendirmek gerekir. Uyku düzeni her alanda önemli olduğu gibi, bahar yorgunluğu yaşayan kişilerin de düzenli uyku uyuyabilmesi zinde uyanabilmesi oldukça önemlidir. Teknolojik aletlerden uzak durarak uykuya dalmak ve her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmak yorgunluk ve hissedilen stresi azaltmaktadır. Serotonin hormonu kişiye mutluluk, enerji, canlılık verirken eksikliği depresif ve yorgun hissetmeye neden olur. Günlük yaşam temposunun içinde yürüyüş yapmaya zaman ayrılamıyorsa kişiler işe, alışverişe yürüyerek gidebilir. Güneşi değerlendirmek bahar yorgunluğunda önemli bir etkendir. Yetersiz güneş ışığı beyindeki kimyasallarının düzenini bozarak kişiyi daha depresif bir ruh haline geçirebilir” diye konuştu. 

Bahar yorgunluğunu azaltmanın yollarını da aktaran Soğancı, “Yaşanılan bahar yorgunluğunun azalması için stresli ortamlardan veya yaşam şeklinden de uzak durulması gerekmektedir. Bol bol gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Kafeinli içecekleri azaltıp bol su içmek ve sağlıklı beslenerek kilo kontrolüne dikkat etmek gerekmektedir’ şeklinde açıklamalarda bulundu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.