DOLAR 35,5009
EURO 36,6401
ALTIN 3.061,42
BIST 9.731,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Kanser Aşılarıyla Yeni Bir Tedavi Yöntemi

Kanser aşıları, kanser tedavisi için umut verici bir yöntem olabilir. Bu içerikte kanser aşılarının yeni tedavi yöntemi olarak nasıl kullanılabileceği hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

31.05.2024
A+
A-

İngiltere’de tedavi gören binlerce kanser hastasının, kişiye özgü aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlaması bekleniyor. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamında otuz hastane Kanser Aşısı Projesine kaydoldu. Bu sistem, kanser hastalarını mRNA teknolojisini kullanan denemelerle eşleştiriyor. mRNA teknolojisi mevcut Covid aşılarında da kullanılıyor. Aşılar, kanser tedavisi sonrası kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini harekete geçirecek şekilde tasarlandı.

Kişiye Özel Kanser Aşısı Nedir?

Kişiye Özel Kanser Aşısı Nedir?

Aşılar genellikle hastalığı önleme amacıyla geliştirilir. Kanser aşıları ise teşhis konulduktan sonra tedavi amaçlı kullanılabilir. Nasıl geleneksel aşılar bağışıklık sistemini düşman bakteri veya virüse karşı hazırlıyorsa, kanser aşısı da hastanın kanserini aramaya hazırlar. Elliot’ın tedavisinde, tümörden alınan bir örnek BioNTech’in Almanya’daki laboratuvarlarına gönderildi ve burada onun kanserine özgü 20 kadar mutasyon tespit edildi. Bu bilgiler ışığında, Elliot’ın hücrelerine, kanser hücrelerine özgü mutasyona uğramış kötü proteinleri üretmeleri için talimat verecek şekilde mRNA kullanılarak bir aşı oluşturuldu. Aşı, vücutta saklanmakta usta olan ve daha sonra yeniden ortaya çıkan kanser hücrelerini açığa çıkaracak şekilde hareket ediyor. Böylece aşının bağışıklık sistemini, kalan kanser izlerini arayıp yok etmesi için harekete geçirmesi ve gelecek yıllarda kansersiz olma şansının artırılması amaçlanıyor.

İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya ve İsveç’te 200’den fazla hasta denemeye dahil edilecek ve 15 doza kadar kişiselleştirilmiş aşı uygulanacak. Çalışmanın 2027 yılına kadar tamamlanması beklenmiyor. Aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması umuluyor. NHS’nin kanserden sorumlu klinik direktörü Prof Peter Johnson, “Başarılı bir ameliyattan sonra bile, vücutta birkaç kanser hücresi kaldığı için kanserlerin bazen geri dönebileceğini biliyoruz ama bu kalan hücreleri hedef alacak bir aşı bunu durdurmanın yolu olabilir” dedi.

Geçtiğimiz ay Londra’da bir hastaya, cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma karşı k. Moderna tarafından üretilen bu aşı Covid aşılarıyla aynı teknolojiyi kullandı. Moderna ve BioNTech, akciğer, meme ve mesane kanseri de dahil olmak üzere bir dizi tümör türüne karşı mRNA aşıları denemelerine başladı ya da başlamayı planlıyor.

Bağırsak Kanserinin Belirtileri

Bu semptomların bazıları çok yaygın ve başka koşullardan kaynaklanabilecek olsa da, bir doktora danışılması önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.